Când faci vaccinul antigripal dacă te-ai vaccinat recent împotriva Covid-19. Există sau nu o perioadă de așteptare

image
Vaccinul antigripal se poate face în același timp cu cel împotriva Covid sau la orice distanță dorimFoto: Shutterstock

Vaccinul antiCovid-19 nu protejează și împotriva gripei sezoniere, astfel că serul este în continuare necesar. Dar când trebuie să-l faci dacă te-ai imunizat recent împotriva coronavirului? Există o perioadă de așteptare între cele două seruri? Iată ce ne-a spus medicul Valeriu Gheorghiță!

Vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul împotriva Covid-19, în brațe diferite, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

”Nu se recomandă spațiere. Se pot face împreună sau la orice altă distanță. Acestea este recomandarea”, a precizat pentru Click! Valeriu Gheorghiță.

Acesta a subliniat faptul că răspunsul imun nu este unul încrucișat, astfel că dacă suntem vaccinați împotriva coronavirus nu înseamnă că suntem protejați față de o infecție gripală.

Campania de vaccinare antigripală va demara săptămâna viitoare

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii va demara săptămâna viitoare. Pentru sezonul 2021-2022,  autoritățile intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300. 000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte un milion de doze.

Repartiţia lor către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

România va avea două milioane de vaccin antigripal gratuit 

“Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700.000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Bolnavii cronici și vârstnicii, vaccinați primii împotriva gripei sezoniere 

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

meghan markle harry regina jpeg
meghan markle harry regina jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
gabriela cristea
BeFunky collage (12) jpg
Ioana Petric jpg
Forbes FOTO Shutterstock
adrian mutu
image
image
image
image
elon musk foto profimedia
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta