Cardurile sociale, realimentate cu 250 de lei. De ce au fost blocate câteva mii?

Ultima actualizare:

Cardurile sociale oferite de Guvern, prin programul ”Sprijiin pentru România”, au fost alimentate cu o nouă tranșă, în valoare de 250 de lei, vineri, 26 august.

card social jpg

Aceste carduri sunt încărcate o dată la două luni, sumele transferate fiind valabile 12 luni de la data încărcării lor. 

Plata s-a efectuat pentru beneficiarii intrați în posesia cardurilor. Zilele acestea ne coordonăm cu reprezentanții emitenților de carduri și ai Compania Naţională Poşta Română pentru ca și noii beneficiari eligibili să obțină cardurile cât mai repede posibil.

Cardurile vor fi distribuite până la jumătatea lunii septembrie

În continuare, până la jumătatea lunii septembrie se vor emite și distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării primei tranșe sau care au fost omiși inițial", a transmis ministrul Ioan-Marcel Boloș, șeful Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

La jumătatea lunii august, însă, ministerul s-a confruntat cu un fenomen îngrijorător, instituția fiind nevoită să recurgă la o măsură extremă, blocarea unui numă de carduri. 

Citește și: «Capcanele» cardurilor sociale. Pensionarii omiși din sistem

Dintre cele 2.4 milioane de carduri emise și distribuite, peste 10.000 au fost blocate, din cauza tentativelor de fraudă! Cardurile au fost deblocate, odată cu transferul noii tranșe.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a declarat Marcel Boloş la Digi24

Potrivit oficialului, românii care beneficiază de ele şi nu le folosesc corect pot fi amendaţi cu până la 6.500 de lei, iar sancţiunile pot creşte, dacă fenomenul se generalizează.

Conform ministrului, peste 10.000 de carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale au fost blocate, după ce beneficiarii au vrut să cumpere cu ele tutun şi alcool, sau au încercat să le vândă chiar şi cu 100 de lei.

De ce au fost blocate unele carduri

Până la jumătatea lunii septembrie, instituția va continua să emită carduri și să le distribuie beneficiarilor, prin serviciul de livrare al Poștei Române. Acestea sunt categoriile sociale care beneficiază de ajutorul de 25 de lei:

- Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

- Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

- Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

Citește și: Totul despre voucherele sociale de 250 lei

- Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

- Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

- Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
constantin si elena sfinti png
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net