Cât costă să faci ITP la mașina ta, în 2024. Care sunt diferențele de prețuri față de anul trecut

Costul efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) în 2024 variază în funcție de câțiva factori, incluzând tipul și vechimea autovehiculului.

Prețurile la ITP nu au crescut prea mult / foto: smartservicebarlad.ro
Prețurile la ITP nu au crescut prea mult / foto: smartservicebarlad.ro

În ceea ce privește documentele necesare pentru ITP, acestea sunt relativ puține și procesul este destul de simplu.

Inspecția Tehnică Periodică este o procedură obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice. În timpul acestei inspecții se evaluează mai multe aspecte ale vehiculului, cum ar fi emisiile de gaze nocive, funcționarea sistemului de direcție și de frânare, precum și eficiența și corectitudinea sistemului de iluminare.

De asemenea, se acordă atenție elementelor estetice ale mașinii, cum ar fi starea parbrizului, caroseriei și anvelopelor.

Prețurile ITP nu au crescut prea mult, în 2024

Comparativ cu anul precedent, tarifele pentru efectuarea ITP în 2024 nu prezintă variații semnificative.

Procesul de inspecție și frecvența acesteia depind de vârsta vehiculului: autovehiculele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să efectueze ITP anual, cele cu vârsta între 3 și 12 ani la fiecare doi ani, iar autoturismele noi la fiecare trei ani.

Vehiculele utilizate pentru transportul de persoane, taxiuri și servicii de ride-sharing sunt supuse inspecției la fiecare șase luni, inclusiv în 2024.

Lista documentelor necesare pentru ITP în 2024 include:

  1. Certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul auto) – original sau, dacă este cazul, autorizația provizorie de circulație.
  2. Actul de identitate al conducătorului auto – original.
  3. Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original.
  4. Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original, securizată de RAR. În cazul autovehiculelor deținute de societăți de leasing, este acceptată o copie a CIV, ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Costurile pentru ITP în 2024 diferă în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de service ales pentru efectuarea inspecției, tipul de vehicul și motorizarea acestuia.

Pentru autoturisme cu motor pe benzină sau diesel, costul se situează între 120 și 150 de lei. Pentru microbuze, autoutilitare sau autoturisme 4x4, tarifele pot varia între 160 și 200 de lei. În ceea ce privește motocicletele și mopedele, costul ITP poate varia între 80 și 100 de lei.

În timpul inspecției, se verifică mai multe aspecte, cum ar fi funcționarea luminilor, seria de șasiu și motor, emisiile de gaze, jocurile în articulații, sistemul de frânare și elementele estetice (starea parbrizului, rugina, anvelopele, culoarea etc.).

Este important de menționat că vehiculele cu parbrizul fisurat sau cu anvelope de dimensiuni necorespunzătoare nu vor trece inspecția tehnică periodică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net