Cât costă bradul de Crăciun? În supermarketuri sunt prețuri diferite față de piețe

Ultima actualizare:

Brazii naturali au apărut deja în piețe și în magazine. Deocamdată sunt din import. De la începutul săptămânii viitoare vin și cei românești, ai Romsilva. Bradul de Crăciun o să coste la porțile pepinierelor Romsilva 25-35 de lei și 15 lei molidul, dar o să fie vândut în piețe la prețuri de la 80 de lei în sus. Cei artificiali pot fi achiziționați în funcție de magazin la prețuri mai mari, de minim 150 de lei. 

Romsilva vinde în acest an peste 30000 de brazi
Brazii naturali sunt vânduți la poarta pepinierelor cu 25-35 de lei

Peste 30.000 de pomi de Crăciun, simbolul Sărbătorilor, sunt oferiți spre vânzare în acest an de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Este cel mai mare ”comerciant” al brazilor de Crăciun, iar unitățile sale teritoriale, dictează piața pomilor naturali pentru sezonul sărbătorilor de iarnă.  

Citește și: Fructele pe care trebuie să le ai în casă de sărbători ca să alungi spiritele și energiile negre

Prețurile brazilor Romsilva la livrare

Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri și ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri, cei cu înălțimi de peste 3 metri fiind considerați comenzi speciale. La poarta pepinierei, prețurile sunt cuprinse între 25 și 35 de lei. Brazii care trec de 3 metri vor fi tăiaţi doar la comandă, într-o limită stabilită pentru fiecare direcție silvică în parte.  

Acestea sunt prețurile practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva. Dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare.

image

Prețurile estimate ale brazilor naturali în magazine

Dacă brazii au o înălţimea cuprinsă între 1.25 – 1.70 cm, vor costa în magazine și în piețe între 99 și 150 de lei. Pomii mai mici vor putea fi achiziționați și cu 80 de lei, iar un brad în ghiveci poate ajunge să coste chiar și 180 de lei. Aceasta este analiza făcută pieței de specialiștii chestionați de Click!.

Din cei 30.594 de pomi de Crăciun puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăți, adică aproape 75%, sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva. Alte 8.780 de exemplare provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.

Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Cât costă brazii în pepinierele private

În pepinierele private, inclusiv din import, care au apărut deja prin marile magazine, brazii naturali sunt vânduți în funcție de înălțime și bogăția coroanei la prețuri între 75 și 185 de lei, iar cei în ghiveci între 250 și 3.000 de lei, relatează stirileprotv.ro. Cei artificiali, dacă sunt simpli, pot fi achiziționați în funcție de magazin, înălțime, bogăția coroanei la prețuri în jurul a 150-300 de lei. Cei mai scumpi brazi de pe piață sunt cei care sunt deja împodobiți și care au vârfurile ninse. De exemplu, un astfel de brad artificial de Crăciun, de peste doi metri înălțime, costă 6.000 de lei.

image

Cât costă brazii artificiali și de ce depinde prețul

Cei artificiali, dacă sunt simpli, pot fi achiziționați în funcție de magazin, înălțime, bogăția coroanei la prețuri în jurul a 150-300 de lei. Dacă sunt ornați suma care trebuie plătită crește exponențial. Astfel, un pom artificial de Crăciun de 220 de cm poate costa până la 700 de lei, iar un brad artificial de lux cu ace full 3D, cu o înălțime de 250 de cm și cu crengile decorate cu un aspect de zăpadă, poate costa peste 3000 de lei.

Cei mai scumpi brazi de pe piață sunt cei care sunt deja împodobiți cât mai pretențios și care au vârfurile ninse. De exemplu, un astfel de brad artificial de Crăciun, de peste doi metri înălțime, costă 6000 de lei. În schimb, pentru un brad de 250 de cm înălțime cu ace 3D, un cumpărător trebuie să plătească aproape 3300 de lei. Pe site-urile specializate, un brad artificial cu vârfuri ninse și conuri de cinci metri înălțime și cu ace 2D și 3D costă aproximativ 12.000 de lei.

Pe lângă brăduțul în sine, românii mai cheltuie în medie cam 300 de lei pentru luminițe, betele, globuri și figurine care vor fi puse în brad, dar și prin casă.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net