Câți români sărbătoresc Paștele Catolic. Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis

Sărbătoarea Învierii ne aduce împreună într-o comuniune a iertării, iar rugăciunile se duc către cei în suferință, spune președintele Klaus Iohannis într-un mesaj adresat cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Preşedintele Klaus împreună cu soția Carmen Iohannis au mers sâmbătă, 31 martie, la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Sibiu.

Klaus Iohannis Foto: arhivă Click!
Klaus Iohannis Foto: arhivă Click!

Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis

Șeful statului a transmis un scurt mesaj la sosire, în care le-a urat celor care sărbătoresc Paştele catolic sărbători fericite. „În această seară, doresc tuturor creştinilor care sărbătoresc acum, astăzi şi mâine, Înviererea, le doresc sărbători fericite, în linişte, în pace, cu familia şi cu prietenii. Hristos a Înviat!”, a spus Iohannis, înainte de a intra în biserică, potrivit imaginilor Digi24.

În acest an, Paştele catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox, pe 5 mai. În 2010, 2011, 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii, adică de ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformaţi și de cultele neoprotestante, a relatat Agerpres. Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în comun de catolici și ortodocși pe 20 aprilie 2025.

Câți catolici sunt în România

În Europa catolicii reprezintă 40% din populație, în timp ce la nivel global, catolicii însumează peste jumătate din numărul total al creștinilor, adică 1.250.310.000, conform raportului anual publicat de Center for the Study of Global Chrisianity.

Similar sărbătorii ortodoxe, creștinii catolici iau lumină. Unii creștini catolici din Transilvania au obiceiul de a decora copacii din fața porților fetelor necăsătorite. De asemenea, unul dintre cele mai cunoscute tradiții de Paștele catolic este stropirea (inițial făcută cu apă, dar în zilele noastre oamenii folosesc parfum). Ritualul de stropire are loc în prima și a doua zi de Paște și toată lumea trebuie să fie stropită fie cu apă, fie cu parfum, ca simbol al purificării și fertilității.

Duminica dimineața, înainte de micul dejun, membrii familiei își spală fețele cu apă dintr-un pahar sau un bol în care au pus un ou roșu și o monedă, pentru a atrage sănătatea, bogăția și frumusețea pe tot parcursul anului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net