Ce mâncau românii acum 100 de ani? Meniul de neconceput pentru românii de azi


    Azi, ne plac mesele îndestulate, dar acum o sută de ani erau alte preparate
Azi, ne plac mesele îndestulate, dar acum o sută de ani erau alte preparate

Mergem în supermarket și ne este greu să alegem din sutele de produse. Nutriționiștii ne tot spun cât de periculoase sunt E-urile din mâncare. Însă, acum o sută de ani românii mâncau orice se putea pune în oală. Uite cum s-a schimbat meniul la români, în ultimul secol.

Mămăliga şi verdeţurile erau nelipsite, iar carnea se consuma doar în cazuri speciale, acum o sută de ani. La începutul secolului trecut, românii erau prea săraci ca să se gândească la fripturi.

Carnea se mânca, de regulă, de sărbători, scrie adevarul.ro. Chiar și banala pâine a devenit o obișnuință abia în anii 1950.

Era bucurie mare primăvara, când apăreau urzicile, loboda, ştirul, păstăile. Felul principal de mâncare era mămăliga, apoi tocăniţa de ciuperci, cartofi, fasole iahnie, zacusca. Se mânca mămăligă aproape în fiecare seară când oameni veneau de la muncă sau de la câmp, eventual cu lapte şi bulz.

În zilele de post, se mânca cu zeamă de urzici, ştevie, măcriş.

Fructele erau foarte căutate deoarece erau la îndemână și gratuite.

În Ardeal, majoritatea locuitorilor creşteau câte un porc pe care-l tăiau de Crăciun şi făceau carne în untură, cârnaţi, jambon, lebăr, caltaboşi, sângerete, untură, jumări. Dacă erau consumate cu cumpătare împreună cu vegetale, ajungeau oamenilor chiar până la Crăciunul următor.

Când au început să îşi facă apariţia cursurile de gospodărie în școlile de fete, au apărut și primele gospodine, care au început să prepare după cărți de bucate. Abia după aceea, românii au început să mănânce sarmale de post, ciorbă de potroace, cozonaci moldoveneşti, ardei umpluţi.

326165787 904848454297882 5448615368117640899 n jpg
Imunitate America Express Foto Antena 1 jpg
vica blochina si bianca patrichi jpg
astrolog madalina manole jpg
madalina manole facebook jpg
caine jpg
Gabriela Cristea poza principala jpg
cub andi moisescu png
image
image
image
image
image
image
Sandip Brahmin jpeg
alex piturca cristina ich jpeg
astrolog madalina manole jpg
caine jpg
Frații Tate sosesc la sediul DIICOT din București pentru a asista la percheziția informatică asupra dispozitivelor ridicate de procurori. FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
madalina manole facebook jpg