Ce măsuri de protecție trebuie să iei la biserică

După sărbătoarea Crăciunului, bisericile se vor umple din nou de credincioși mâine, pentru slujba de Sfântul Ștefan. Este un spațiu închis în care vor sta împreună persoane preponderent în vârstă, vulnerabile. Aici, mai mult ca nicăieri, trebuie să fii atent și să respecți măsurile de protecție împotriva COVID. 

Nu-ți da sub nicio formă masca jos de la nas!
Nu-ți da sub nicio formă masca jos de la nas!

Nu săruta icoanele, nu îți da masca jos pentru a gusta un fursec primit pomană, nu te împărtăși cu aceeași linguriță, la comun cu alte persoane! Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vine cu o serie de alte sfaturi pentru cei care merg la slujbă.

„Înainte, asigură-te că nu ai niciunul dintre următoarele simptome: tuse, febră, pierderea gustului și a mirosului, dureri de cap, musculare sau articulare, dureri de burtă, diaree, înroșirea ochilor. Toate acestea sunt simptome de COVID și, dacă le ai, fă un test rapid, ia legătura cu medicul de familie și cu DSP-ul”, spune Cherecheș, într-o postare video pe Facebook. În orice caz, e bine să stai acasă și să nu intri în contact cu alte persoane, dacă vrei să nu-ți faci păcate și să le îmbolnăvești.

În cazul în care nu ai niciunul dintre aceste simptome și te simți bine, poți merge la slujba de la biserică. Înainte, spală-te pe mâini și poartă la tine un dezinfectant pe bază de alcool, pentru a nu transmite altora infecția, dacă ești cumva asimptomatic. Pune-ți masca la nas când pleci din casă și nu o mai da jos până te întorci.

La biserică, încearcă să păstrezi distanța față de cei din jur. „Totodată, biserica trebuie să se asigure că toate suprafețele sunt igienizate, că toți credincioșii poartă mască și că ventilația e cât mai bună posibil. Dacă tavanul este înalt, foarte bine; dacă slujba se ține afară, și mai bine. Cu cât volumul de aer este mai mare, cu atât riscul de infectare e mai mic”, mai spune profu’ de sănătate publică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
legume verzi jpeg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net