Ce salariu are un asistent medical, în România. Primește mai puțini bani ca un shaormar

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a subliniat într-o discuţie televizată că asistenţii medicali câştigă la fel sau chiar mai puţin decât cei care vând shaorma sau cei care lucrează în curierat în Bucureşti.

În România., un asistent medical câștigă foarte puțin / foto: Pixabay
În România., un asistent medical câștigă foarte puțin / foto: Pixabay

O asistentă îngrijește pacienți în două clădiri diferite

El a adus în discuţie condiţiile dificile în care lucrează personalul medical, menţionând că o asistentă medicală în tura de noapte se vede adesea nevoită să îngrijească pacienţi din două clădiri separate.

„Sunt asistenţi medicali sau infirmieri care acum aleargă între două etaje sau, şi mai grav, între două clădiri. O asistentă într-o tură de noapte îngrijeşte pacienţii din două clădiri separate.

Deciziile trebuie să se ia neapărat la şedinţa de Guvern din această săptămână. Această deblocare nu trebuie să fie singulară. Dacă ea nu va fi urmată de o creştere de venituri, acele posturi nu vor fi atractive.

În momentul de faţă, un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar mai puţin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curier în Bucureşti. Nu va mai sta în sistem pe astfel de venituri.

În Bucureşti, la Matei Balş, la Institutul Stoia. Sunt două clădiri separate cu asistent de noapte. Dar sunt multe cazuri.

La Sfântul Luca, la fel, este o secţie împărţită pe două etaje, unde avem o singură asistentă pe tura de noapte. Dacă ea este într-un salon sau într-un etaj şi pe celălalt etaj se întâmplă ceva, nu are cine să asigure asistenţa medicală. 

Pentru asistentul medical nu a mai fost o mărire de venituri din anul 2018. De atunci, creşterile salariale s-au stopat”, a afirmat Huşanu.

Deblocarea posturilor ar salva situația și viețile pacienților

În cadrul unei întâlniri organizate de Asociaţia de Servicii Sociale a Municipiului Bucureşti (ASSMB), Huşanu a evidenţiat faptul că, deşi au încercat să identifice problemele din sistemul de sănătate, nu au putut aborda în profunzime toate aspectele, însă au ajuns la concluzia că deblocarea rapidă a posturilor vacante ar fi esenţială.

Deciziile trebuie să se ia neapărat la şedinţa de Guvern din această săptămână. Această deblocare nu trebuie să fie singulară.

Dacă ea nu va fi urmată de o creştere de venituri, acele posturi nu vor fi atractive. În momentul de faţă, un asistent medical câştigă la fel sau poate chiar mai puţin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curier în Bucureşti.

Muncă mai mult gratis

Până în aprilie 2023, salariul net al unui asistent medical în România varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv nivelul de experiență, gradul profesional, locația și tipul de instituție medicală (publică sau privată).

În general, salariile pentru asistenții medicali debutanți începeau de la aproximativ 2.500 - 3.000 de lei pe lună net. Cu toate acestea, asistenții cu experiență sau cei care lucrează în anumite specializări sau în orașe mari precum București puteau câștiga mai mult, uneori peste 4.000 de lei pe lună net.

Totuși, există țări unde salariile asistenților medicali nu sunt așa mici. Germania ocupă poziția de vârf în această ierarhie. Un asistent medical poate ajunge să câștige până la 4.000 de euro lunar.

Salariul brut, inclusiv bonusurile pentru turele de noapte, atinge 4.046,29 euro (3.257,43 euro fără bonusuri), iar suma netă primită în mână se cifrează la 2.669,14 euro.

În Franța, o asistentă medicală cu trei ani de experiență a reușit să obțină un salariu net de 1963,44 euro.

Belgia se numără și ea printre țările de top, oferind un salariu net de 2.000 de euro unei asistente medicale cu doar un an de experiență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net