Ce spune consulul onorific al Madagascarului despre extrădarea lui Radu Mazăre

Ultima actualizare:

    Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, este condamnat în România la 9 ani de închisoareFoto: arhivă personală
Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, este condamnat în România la 9 ani de închisoareFoto: arhivă personală

Radu Mazăre a fost prins miercuri (8 mai) în Madagascar, fostul edil al Constanţei având de ispăşit o pedeapsă de 9 ani de închisoare în România. Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a explicat că extrădarea fostului primar poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru.

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției, aşa că este doar o chestiune de timp până ce vor fi luate măsuri împotriva fostul edil, Radu Mazăre. 

"Dacă Radu Mazăre este arestat în Madagascar, ar putea fi o chestiune gestionată de Poliție. Am întrebat Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și presa din țara mea, dar nu am primit o confirmare până acum. Oficial, nu am nicio notificare din Madagascar privind arestarea lui Radu Mazăre”, a declarat Serge Rameau pentru Europa Liberă. El a menționat că a trimis, imediat după condamnarea definitivă a lui Mazăre, o informare în Madagascar despre alerta pe care Interpolul o emisese pe numele acestuia, însă nu a primit niciun răspuns nici la vremea respectivă.

„Trebuie să vă spun că în Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina (n.r.instalat în ianuarie 2019), este foarte ferm în eradicarea corupției în țară. Mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupție, așadar, dacă domnul Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală”, a arătat consulul onorific malgaș. Țara sa se află printre statele care nu au acorduri de extrădare, dar, așa cum a arătat diplomatul, dacă România dorește, extrădarea se poate face foarte rapid. Serge Rameau a dat ca exemplu, cazuri de oameni de afaceri din țara sa care fugiseră de lege în Insula Mauritius și „care au fost extrădați într-o singură săptămână”, a precizat Serge Rameau.

Cât ar putea dura extrădarea lui Radu Mazăre

Întrebat dacă ar putea estima cât ar  dura extrădarea lui Radu Mazăre, în noile circumstanțe politice din țara sa, diplomatul a explicat că totul s-ar putea derula rapid. "În primul rând, dacă domnul Mazăre se află în custodie la noi și dacă autoritățile române vor cu adevărat să negocieze extrădarea lui, ambasadorul României în Madagascar poate grăbi lucrurile”, a răspuns oficialul malgaș.

România nu are ambasadă în Madagascar. Marius Borănescu este ambasador în Africa de Sud, care are în atribuții și reprezentarea României în insula din Oceanul Indian, unde a fugit Radu Mazăre la finele lui 2017. În urmă cu nici două luni, la 28 martie, România a numit-o consul onorific în Madagascar pe Lăcrămioara Toader, nimeni alta decât mama partenerului de afaceri al lui Radu Mazăre, cel care l-a ajutat în 2012 pe primarul condamnat la 9 ani de închisoare să închirieze terenul pe care a construit complexul turistic de lux din Madagascar. 

Ce statut avea Radu Mazăre în Madagascar

Potrivit diplomatului, fostul edil al Constanţei nu se ascundea în madagascar, ci era un om liber. "Avea cerere de emigrare în Madagascar, depusă în Italia, la Roma, fiind cetățean al UE. Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar”, a explicat oficialul.  După ce a fost condamnat, a cerut azil politic, după cum a declarat în presa locală, însă Madagascar nu oferă azil politic. Astfel, și-a reînnoit anual cererea de rezidență, ca expatriat cu firmă proprie.

Radu Mazăre locuia în complexul lui turistic, unde se practică sporturi extreme. 

Citeşte şi:

Radu Mazăre, condamnat la 9 ani şi 10 luni în dosarul «Polaris»

Mărturii incredibile. Cum se comporta Radu Mazăre cu turiștii pe care îi caza în Madagascar

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net