Cel mai mare covrig rotund din lume s-a făcut duminică, la Sighişoara
Pe o plită imensă, brutarul Pajin Dionisie, din Sighişoara, şi ajutorii lui au întins, duminică (26 iulie), în cadrul Festivalului Medieval, 100 kg de aluat pentru a coace cel mai mare covrig rotund, din lume.
„Hrana Uriaşilor”, cum au denumit covrigul, a fost făcut din 100 kg de făină. „La 100 kg de făină am mai băgat drojdie, 1 kg. Covrigul nu trebuie să fermenteze, trebuie să aibă puterea să înceapă să dospească. Pentru mine nu a fost mare lucru, l-am pus la malaxor, l-am malaxat şi s-a făcut. Secretul este să fie bună materia primă, să fie de calitate şi cuptorul. Din acest aluat puteam face 100 de pâini de un kg, 200 de câte 500 de grame. Covrigul o să fie alb deasupra, pentru că e pe plită, iar soarele nu-i poate da culoare”, a explicat brutarul, potrivit Agerpres.
Covrigul uriaş a avut un diametru de 20 de metri şi o suprafaţă desfăşurată de 64 de metri liniari. La ediţia din acest an a festivalului, au fost confecţionate şi masca Vraciului Vindecător, care are peste 5 metri înălţime şi 3 lăţime, dar şi cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, Spada Titanilor.