Cel mai tânăr donator de organe din România: un bebeluș de 10 luni a salvat viața unul copil de 14 ani din Iași

image
FOTO: Agenția Națională de Transplant

Un bebeluș de numai 10 luni a devenit înger salvator pentru un copilaș bolnav din Iași. Deși durerea era imensă, familia a găsit puterea de a o transforma în speranță pentru un alt copil. Șansa la viață a primit-o un adolescent din Iași, care avea nevoie de un transplant renal.

Micuțul, aflat în moarte cerebrală, a devenit cel mai tânăr pacient care a dat viaţă după propria moarte în România. Prelevarea de organe a avut loc la Iaşi, la Spitalul Clinic ”Dr. C.I. Parhon”, acolo unde un copil de 14 ani, aflat în suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant. Agenția Națională de Transplant (ANT) a relatat pe pagina sa de Facebook întregul proces prin care micuțul a salvat viața unui copil bolnav:

”La Cluj, o tragedie a făcut ca un copilaş de numai 10 luni să devină înger salvator de vieţi la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu preţul propriei sale vieţi. Suferinţa familiei lovită de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Este o dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copilaş. Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranţă pentru un alt copil. Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei acestui îngeraş şi îi mulţumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferi altor semeni o şansa la viaţă.

Prelevarea rinichilor, la Cluj

Lanţul delicat de la donator la receptor a început la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca. Cu dăruire, maximă responsabilitate şi profesionalism, echipa ATI şi de coordonare, Dr. Remus Babici – coordonator transplant, Dr. Nicoleta Dărăban – kdp, a avut misiunea dificilă de a fi alături de familia îndurerată şi a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite. Echipa chirurgicală a ICUTR Cluj, condusă de Dr. Dan Pop, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor, care au ajuns la Iaşi.

Au fost transplantați ambii rinichi ai micuțului donator

Datorită acestui înger, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi , un alt copil de 14 ani, aflat în suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant. Un caz dramatic, a cărui unică salvare era un transplant renal și pentru care medicii ieșeni au făcut o minune, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai micuțului donator. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi coordonată de Dr. Cornel Moroşanu şi Dr. Adelina Miron. Această intervenţie este o performanţă de excepţie, transplantul pediatric fiind o procedură destul de rară în România. Copilaşul este cel mai tânăr pacient, diagnosticat în moarte cerebrală, care a dat viaţă după propria moarte în România. Efortul echipelor medicale implicate a fost unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât şi de restricţiile impuse de pandemia COVID 19.

Transmitem sincere condoleanţe familiei şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat o altă viaţă. De asemenea, mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranță".

Citește și: 

I-a dat a doua oară viaţă fiicei sale

Realizare impresionantă pentru un spital mic în România: Transplanturi simultane de ficat şi plămân

cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
florin zalomir
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
sotie Arsinel jpg
image png
foto 1 bec economic jpg
colaj mormant elisabeta a II-a
larisa dragulesu marian dragulescu si fiica lor beatrice
Adrian Negrescu 3 jpg
Soldati rusi la granita dintre Transnistria si Republica Moldova FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
kalnoky printul charles jpg
6 front lavanda ea cu cos jpg
spaga
sofer amenda politie jpeg
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
Atac nuclear