Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri

image
Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri: Parizerul ┼či salamul con┼úin subtan┼úe nocive organismului foto: efemeride.ro

Le m─ân├ónci cu poft─â, dar ┼čtii cu adev─ârat ce con┼úin? Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri ne ├«mboln─âvesc f─âr─â s─â ne d─âm seama. Mezelurile, indiferent c─â este vorba despre salam, parizer, ┼čunc─â sau crenvur┼čti, fac parte din dieta zilnic─â a multor persoane. Click! a f─âcut o selec┼úie cu cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.

Suntem ├«nnebuni┼úi dup─â astfel de alimente, care nu trebuie preparate, doar le scoatem din frigider ┼či le savur─âm. ├Än continuare, v─â prezent─âm care sunt cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.

Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri: Ce mâncăm cu adevărat

  • Xantanul ┼či guarul, E-415 ┼či, respectiv, E-412, sunt substan┼úe de gelifiere care re┼úin foarte mult─â ap─â ┼či, astfel, produsul c├ónt─âre┼čte mai mult. Sunt printre cele mai periculoase ingrediente din mezeleuri, deoarece re┼úin absorb┼úia ├«n organism a vitaminelor A, D, E, K ┼či a mineralelor precum calciu ┼či magneziu, potasiu ┼či fier. Pateul de g├ósc─â con┼úine acest ingredient destul de periculos pentru organism.
  • Printre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri este ┼či dextroza. Aceasta este o substan┼ú─â cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorb┼úie extrem de rapid─â. Este interzis─â ├«n dieta bolnavilor de diabet, dar este bine s─â evit─âm consumul produselor care con┼úin aceast─â substan┼ú─â pentru c─â risc─âm s─â ne ├«mboln─âvim de diabet. ┼×unca de praga are un con┼úinut ridicat de dextroz─â.
  • Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, colagenul este o gelatin─â din zg├órci care nu are propriet─â┼úi nutritive. Pe de alt─â parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui s─â se fereasc─â de alimentele cu aceast─â gelatin─â, altfel risc├ónd s─â se aleag─â cu atacuri de gut─â (inflama┼úia agresiv─â a articula┼úiilor). ┼×i acesta este unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.
  • Majoritatea mezelurilor con┼úin glutamat de sodiu, chiar ┼či ┼čunculi┼úa denumit─â ÔÇť┼ú─âr─âneasc─âÔÇŁ. Substan┼úa d─â un gust mai bun produsului, dar creeaz─â dependen┼ú─â. Este interzis─â copiilor ┼či femeilor gravide. Pentru c─â este unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri, risc─âm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm ┼či modific─âri de ritm cardiac.
  • Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micu┼úi. Colorantul pe care ├«l con┼úine, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insect─â este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare ro┼čie produselor, dar este ┼či unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.
  • Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisant─â. Unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri ajut─â la dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declan┼ča ┼či afec┼úiuni ale glandei tiroide. Totodat─â, este interzis femeilor gravide, copiilor ┼či bolnavilor ├«n general. C├órna┼úii con┼úin nitritul de sodiu.
  • Caragenanul, sau E-407, con┼úine factori co-cancerigeni. Adic─â, descompus ├«n colon, se poate transforma ├«n alte substan┼úe care pot duce la cancer de colon, de aceea poate fi numit unul din cele mai periculoase ingrediente din mezeluri. Caragenanul este folosit frecvent ├«n toate mezelurile, fiind un agent de ├«nt─ârire ┼či ├«ngro┼čare a alimentelor.

Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri: Ce spun speciali┼čtii

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a făcut un inventar al ingredientelor folosite în mezeluri, în România, cu câteva decenii în urmă.

"Iat─â cum ar─âta o re┼úet─â de crenvur┼čti de vit─â, ├«n 1962. Pentru o sut─â de kilograme, se foloseau 70 kg de carne de vit─â calitatea I, 30 kg de sl─ânin─â, 50 de grame de piper, 30 de grame de nuc┼čoar─â, boia de ardei ┼či usturoi. Amestecul era apoi introdus ├«n intestine de ovine. ├Än 1967, re┼úeta pentru 100 kg de c├órna┼úi proaspe┼úi era urm─âtoarea: carne semigras─â de porc, 100 kg, 250 gr de piper, 250 gr usturoi, 2 kg de sare ┼či ma┼úe sub┼úiri de porc", spune Mencinicopschi.

Referitor la cele mai periculoase ingrediente din mezeluri, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi mai adaug─â: "14 por┼úii de mezeluri pe lun─â cresc cu 78% riscul apari┼úiei unei forme de boal─â pulmonar─â obstructiv─â cronic─â, una dintre primele cinci cauze de deces ├«n ┼ú─ârile vestice ┼či care se manifest─â prin sc─âderea capacit─â┼úii organismului de a men┼úine o concentra┼úie normal─â de oxigen ├«n s├ónge".

bote bal contesa JPG
roland stanescu jpg
image png
3 violeta sotie marcel pavel 2 jpg jpeg
Tiriac
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
01 jpg
FotoJet jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac chinezesc jpeg
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
anpc litoral mancare restaurante litoral
nephentes pudica jpg
instagram social media jpg
VPN jpg