Chiftele m─ân─âstire┼čti din fasole. O re┼úet─â care te face s─â ui┼úi de carne

8 decembrie 2019
image
Chiftele m─ân─âstire┼čti din fasole cu garnitur─â din orezFOTO: adevarul.ro

Ui╚Ťi de carne c├ónd m─ân├ónci delicioasele chiftelu╚Ťe din fasole boabe. Re┼úeta este cuprins─â ├«ntr-o carte de re┼úete de m├ónc─âruri de post publicat─â ├«n urm─â cu mai bine de dou─â decenii sub binecuv├óntarea arhimandritului Sofian Boghiu de la m─ân─âstirea Antim din Bucure┼čti.

V─â prezent─âm o re┼úet─â special─â, f─âr─â carne, dar deosebit de gustoas─â. Re┼úeta este mai pu┼úin ├«nt├ólnit─â ├«n c─âr┼úile de bucate, dar este des preparat─â ├«n m─ân─âstiri ┼či ├«n familiile ortodoxe din nordul Moldovei.

Este vorba despre preparatul numit ÔÇ×chiftele din fasole boabe cu garnitur─â din orezÔÇŁ, a┼ča cum se reg─âse┼čte el ├«n volumul ÔÇ×M├ónc─âruri ┼či dulciuri de postÔÇŁ, publicat de prezbitera Garoafa Coman ├«n anul 1994, la Editura Bizantin─â. Este de ad─âugat c─â volumul are binecuv├óntarea arhimandritului Sofian Boghiu, egumenul m─ân─âstirii Antim din Bucure┼čti.

Ingrediente (pentru patru porţii)

  • Dou─â c─âni de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzel─â
  • O can─â de orez
  • O cea┼čc─â de ulei
  • Dou─â cepe
  • 5-6 c─â┼úei de usturoi
  • Un morcov
  • Un p─âst├órnac
  • Dou─â frunze de dafin
  • O leg─âtur─â de m─ârar
  • O leg─âtur─â de p─âtrunjel
  • 50 grame de f─âin─â
  • Sare, cimbru (dup─â gust)

Mod de preparare

  • Se fierbe fasole dup─â procedura obi┼čnuit─â.
  • Dup─â ce se schimb─â prima ap─â, se pun morcovul, p─âst├órnacul ┼či ceapa, evident tocate.
  • Se adaug─â cele dou─â frunze de dafin ┼či se s─âreaz─â dup─â gust.
  • C├ónd fasolea este bine fiart─â se scurge de zeam─â (Aten┼úie! Nu arunca┼úi zeama, pentru c─â o s─â v─â trebuiasc─â) ┼či, ├«ntr-un bol, se adaug─â p├óinea (├«nmuitat─â cu ceva zeam─â de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar ┼či m─ârarul ┼či p─âtrunjelul tocate.
  • Se amestec─â bine compozi┼úia, apoi se d─â totul prin ma┼čina de tocat (sau la un blender, cine are).
  • Compozi┼úia se modeleaz─â apoi sub form─â de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dac─â le face┼úi plate, caz ├«n care grosimea trebuie s─â fie de cam un centimetru).
  • Chiftelele se dau prin f─âin─â ┼či se pr─âjesc ├«n uleiul foarte bine ├«ncins.
  • Din restul de zeam─â r─âmas─â de la fiertul fasolei se prepar─â o garnitur─â din orez. Propor┼úia ar fi de trei c─âni de zeam─â la o can─â de orez.
  • Modul de preparare al orezului
  • Dup─â ce s-a fiert (nu uita┼úi de sare!) este recomandat s─â-i pune┼úi m─ârar din bel┼čug.
  • M├óncarea este infinit mai bun─â dac─â orezul este servit rece. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Brio┼če de post cu dulcea┼ú─â de prune. Cum se prepar─â delicioasul desert

Delicioas─â pr─âjitur─â de post a c─âlug─ârilor de la M─ân─âstirea Sih─âstria Putnei. Iat─â re╚Ťeta

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
alina puscas png
image
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg