Comuna f─âr─â coronavirus! Prim─âria condus─â de femei dezinfecteaz─â uli╚Ťele ╚Öi ├«mparte m├óncare

image
Comuna e dezinfectată cu cisterna de patru ori pe săptămânăFoto: adevarul.ro

Jos p─âl─âria! Comuna V├órful C├ómpului (Boto┼čani) este un exemplu de seriozitate ├«n privin┼úa m─âsurilor ├«mpotriva COVID-19. Maria Hu╚Ťu, primarul comunei, ac╚Ťioneaz─â ca la carte. Astfel, conducerea comunei, alc─âtuit─â din femei, dezinfecteaz─â zilnic satele, distribuie m├óncare ╚Öi medicamente b─âtr├ónilor ┼či ├«i trimite ├«n izolare pe to┼úi cei veni┼úi din str─âin─âtate.

Autorit─â┼úile locale din comuna boto╚Ö─ânean─â V├órful C├ómpului au dirijat aproape toate fondurile locale c─âtre m─âsurile de preven┼úie. ÔÇťEste ├«n joc via┼úa bunicilor, a p─ârin┼úilor ┼či a tuturor celor vulnerabili ├«n fa┼úa bolii. Am ├«nceput s─â ac╚Ťion─âm ├«nc─â de la sf├ór┼čitul lunii februarie. Acum nu mai conteaz─â dec├ót s─â trecem cu bine peste aceast─â perioad─âÔÇť, spune Maria Hu╚Ťu, edilul comunei V├órful C├ómpului, pentru adevarul.ro.

Echipe care umbl─â pe teren

De mai bine de o lun─â, uli┼úele ┼či str─âzile comunei sunt pustii. M─âsurile draconice de izolare au fost luate dup─â 20 februarie. Dup─â ├«ntoarcerea primului localnic din str─âin─âtate, autorit─â┼úile au declan┼čat alerta ├«n comun─â. Imediat, familia de tineri revenit─â din vestul Europei a fost trimis─â ├«n autoizolare la domiciliu. Cum afla c─â s-a mai ├«ntors cineva, conducerea comunei ├«l soma s─â intre ├«n autoizolare ┼či se asigura c─â sunt respectate aceste m─âsuri. Asisten┼úii sociali ┼či al┼úi angaja┼úi ai Prim─âriei, ├«n frunte cu asistenta medical─â, au format echipe care umblau pe la casele celor autoizola┼úi, pentru a se asigura c─â sunt bine ┼či, mai ales s─â-i ajute cu cump─âr─âturi.

ÔÇťStranieriÔÇŁ afla╚Ťi la izolare

ÔÇťOamenii sunt cumin┼úi ┼či ├«n┼úeleg─âtori aici. Ba chiar au ├«nv─â┼úat regula: cum intrau ├«n ┼úar─â, m─â sunau ┼či m─â ├«ntrebau ce au de f─âcut. Echipele noastre ├«i supravegheaz─â ┼či se asigur─â c─â totul este ├«n ordineÔÇť, poveste╚Öte Maria Hu┼úu. Mai mult dec├ót at├ót, au fost ├«mp─âr┼úite foi volante prin sate, care prezentau riscurile COVID-19 ┼či sanc┼úiunile pentru cei care ├«ncalc─â autoizolarea. ÔÇ×Oamenii au ajuns s─â se p─âzeasc─â unul pe cel─âlalt. Dac─â ├«ncalc─â unul legea, imediat sun─â cinevaÔÇť, dezv─âluie prim─âri╚Ťa. ├Än momentul de fa┼ú─â, sunt ├«n jur de 30 de persoane aflate ├«n autoizolare ┼či nici un caz de infectare cu noul tip de coronavirus n-a fost semnalat pe teritoriul comunei.

Ajutoare pentru 700 de persoane

ÔÇ×Ne-a fost explicat, am ├«n┼úeles c─â este grav. Oamenii au ferme, muncesc p─âm├óntul, cresc animale ╚Öi nu risc─â s─â boleasc─â sau s─â fac─â ├«nmorm├ónt─âri. Care-i prins c─â a c─âlcat pe bec e raportat imediat. Aici nu ne juc─âm cu via┼úaÔÇť, spune un localnic din V├órful C├ómpului. Pentru a se asigura c─â b─âtr├ónii nu ies din case, autorit─â┼úile locale au ├«nceput s─â apeleze la oameni de afaceri, dar ┼či la fondurile locale pentru a-i hr─âni pe cei v├órstnici ┼či nevoia┼či, aproximativ 700 de persoane, dar ┼či pe cei afla┼úi ├«n autoizolare. Echipe de la prim─ârie, protejate cu m─â╚Öti ╚Öi cu m─ânu╚Öi, le duc oamenilor m├óncare ┼či, unde este cazul, medicamente.

Totodat─â, din luna martie, Prim─âria V├órful C├ómpului a f─âcut un contract cu o firm─â privat─â care dezinfecteaz─â, patru zile pe s─âpt─âm├ón─â, ├«ntreaga comun─â. Este vorba de o substan┼ú─â foarte eficient─â, ├«mpr─â┼čtiat─â cu o cistern─â pe uli┼úe ┼či ├«n aer. ├Än fa┼úa autoutilitarei, angaja┼úii prim─âriei merg cu o portavoce ┼či anun┼ú─â oamenii c─â se face dezifenc┼úia.

ÔÇťAm limitat accesul ├«n birouriÔÇŁ

ÔÇŁAvem ┼či covoare speciale ├«mbibate cu dezifectant la intrarea ├«n comun─â, mai ales dinspre Zvor─â┼čtea, noi fiind la limit─â cu jude┼úul Suceava. Am primit m─â┼čti ┼či m─ânu┼či pentru angaja┼úi, dar ┼či pentru cei care au nevoie. Ne continu─âm activitatea, ├«ns─â am limitat accesul ├«n birouri, plus c─â avem dezinfectante at├ót la intrarea ├«n Prim─ârie, c├ót ┼či la toate locurile publice. Mai mult, suntem pe teren ca s─â-i ┼úinem pe oameni ├«n caseÔÇŁ, ├«ncheie prim─âri╚Ťa. 

ÔÇťNoi, femeile, ne ├«n╚Ťelegem din priviriÔÇŁ

V├órful C├ómpului este singura comun─â din Rom├ónia ├«n care func┼úiile-cheie sunt de┼úinute exclusiv de femei. Localitatea aflat─â la grani┼úa cu jude┼úul Suceava poate fi caracterizat─â printr-un ÔÇ×matriarhatÔÇť administrativ. Maria Hu┼úu (PSD) a c├ó┼čtigat ├«n 2016 alegerile pentru func┼úia de primar, iar viceprimar este Marcela Domunco. Conducerile serviciilor financiar-contabil, investi┼úii ┼či urbanism sunt de┼úinute tot de femei, arat─â adevarul.ro. ÔÇ×Mi-am dorit acest lucru. Noi, femeile, ┼čtim exact ce dorim una de la celalalt─â. Uneori ne ├«n┼úelegem doar din priviri. O prim─ârie cu femei la conducere este pe un f─âga┼č bun. O femeie care ┼čtie ce-┼či dore┼čte ┼či este st─âp├ón─â pe ea este un lider veritabilÔÇť, se confesa, acum doi ani, Maria Hu┼úu.

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
image png
https   www cancan ro wp content uploads 2022 06 A03I5577 scaled webp
plaje largite mamaia jpeg
BeFunky collage (40) jpg
Vladimir Putin FOTO AFP
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg