Continu─â scandalul ├«n cazul pacien╚Ťilor seda╚Ťi ╚Öi lega╚Ťi de pat

10 martie 2021
image
Potrivit medicului Gabriel Diaconu, o echip─â ATI cuprinde medic, asistent medical specializat ├«n ATI, infirmiere, dar ╚Öi medici din alte specialit─â╚Ťi

Este anchet─â la Spitalul Jude╚Ťean din Sibiu dup─â ce o fost─â asistent─â a f─âcut dezv─âluiri cutremur─âtoare despre modul ├«n care erau trata╚Ťi bolnavii de COVID interna╚Ťi la terapie intensiv─â. Sub protec╚Ťia anonimatului, femeia a povestit c─â pacien╚Ťii erau seda╚Ťi ├«n exces ╚Öi lega╚Ťi de paturi. La scurt timp, ╚Öi la Spitalul Jude╚Ťean din Arad a izbucnit un scandal ╚Öi s-a l─âsat cu sanc╚Ťiuni, dup─â ce rudele unor pacien╚Ťi deceda╚Ťi au acuzat cadrele medicale de rele tratamente. Printre acestea, ╚Öi sedarea.

Dezv─âluiri cutremur─âtoare de la Spitalul Jude╚Ťean Sibiu

ÔÇ×Mult mai u╚Öor s─â omori omul, s─â-l treci pe sedare, atunci nu-╚Ťi mai cere nici ap─â, nici m├óncare, nici nu mai spune c─â-l dor oasele, capul. Interesul era s─â-i sed─âm, s─â avem lini╚Öte ╚Öi pace. Se f─âcea ╚Öi tratamentul anti-COVID, dar primul obiectiv, era sedareaÔÇŁ, a povestit fosta angajat─â de la Sibiu, pentru publica╚Ťia Turnul Sfatului. De asemenea, a declarat c─â pacien╚Ťii sunt efectiv lega╚Ťi de pat, de m├óini ╚Öi de picioare, pentru a nu se agita.

Alt scandal a izbucnit la Spitalul din Arad

Dup─â aceste m─ârturisiri cutremur─âtoare, un alt scandal a izbucnit la Spitalul Jude╚Ťean din Arad. ╚śapte familii ale unor pacien╚Ťi mor╚Ťi de COVID au reclamat rele tratamente, printre care ╚Öi sedarea, ca s─â nu se agite. ÔÇ×M-am cutremurat ╚Öi mi-am imaginat-o pe mama cum a stat acolo ╚Öi ce s-a ├«nt├ómplat cu ea. Exact substan╚Ťele ╚Öi tratamentul care se dau acolo (n.r. la Sibiu) le-a primit ╚Öi mama. Crunt!ÔÇŁ, a declart la Digi24 Adriana Beldiman, fiica unei paciente decedate la Arad. Rudele altor pacien╚Ťi mor╚Ťi au venit cu acuza╚Ťii de malpraxis, inclusiv de mit─â. Ele urmeaz─â s─â fie analizate de Cologiul Medicilor. P├ón─â atunci, s-a l─âsat cu sanc╚Ťiuni, mai multor cadre medicale t─âindu-li-se din salariu.

ÔÇ×Nu v─â da╚Ťi cu p─ârerea dac─â nu ╚Öti╚Ťi cum se ├«ngrije╚Öte un bolnav la ATI!ÔÇŁ

Psihiatrul Gabriel Diaconu ├«ndeamn─â, ├«ntr-o postare pe Facebook, s─â nu ne gr─âbim s─â judec─âm ╚Öi s─â arunc─âm cu piatra ├«n medici, pentru c─â sedarea, ca ╚Öi procedura conten╚Ťion─ârii (leg─ârii) pacientului, sunt normale ├«ntr-o sec╚Ťie de terapie intensiv─â. ÔÇ×Conten╚Ťia fizic─â se practic─â ├«n contiguitate, deci ├«mpreun─â cu grade diverse de sedare, analgezie ╚Öi relaxare. Interven╚Ťia la un pacient cu insuficien╚Ť─â respiratorie, unde drept complica╚Ťie apare frecvent agita╚Ťia/confuzia (urmat─â apoi de apatie) comport─â oportunitatea medical─â a conten╚Ťion─ârii DOAR acolo unde pacientul este la risc s─â se r─âneasc─â, ori pe el, ori personalul medicalÔÇŁ. ÔÇ×Nu uita╚Ťi c─â un pacient care are tuburi, sond─â va sim╚Ťi un disconfort ╚Öi va ├«ncerca s─â smulg─â aceste lucruri pun├óndu-╚Öi ├«n pericol via╚Ť─â. ├Än jurul pacientului sunt tot felul de dispozitive medicale, multe legate la gaze, aparateÔÇŁ, a precizat ╚Öi C─âlin Cip─âian, director medical la Spitalul Jude╚Ťean Sibiu.

Medicii sunt ╚Öi ei traumatiza╚Ťi dup─â un an greu

Gabriel Diaconu mai atrage aten╚Ťia c─â progoana medical─â nu rezolv─â problemele din sistemul medical ╚Öi c─â personalul din prima linie a fost extrem de traumatizat dup─â acest ultim an greu de pandemie. ÔÇ×Eu ├«nsumi am ajutat, consiliat, uneori tratat colegi care s-au pr─âbu╚Öit psihic dup─â at├ótea zile ╚Öi nop╚Ťi de luptat pentru pacien╚Ťi cu pneumonie COVID, unde supravie╚Ťuirea ├«n ATI necesit─â manevre ╚Öi interven╚Ťii, respectiv un num─âr imens de persoane-ore la fiecare caz. Voi, oamenii de r├ónd, nu v─â da╚Ťi seama ce presupune asta. ╚śi ce presupune impactul mor╚Ťii pentru medicul care a ├«ngrijitÔÇŁ.

ÔÇ×Tat─âl meu a murit, dar le-am mul╚Ťumit medicilor pentru efortÔÇŁ

Aceste afirma╚Ťii vin din partea unei persoane care ╚Öi-a pierdut recent tat─âl pe un pat de spital. Cu toate acestea, psihiatrul Gabriel Diaconu nu a acuzat pe nimeni, pentru c─â ╚Ötie ╚Öi ├«n╚Ťelege c─â medicii fac toate eforturile pentru salvarea pacien╚Ťilor. ÔÇ×C├ónd tat─âl meu a murit noi, familia, am mul╚Ťumit tuturor medicilor de la spitalul Babe╚Ö pentru toate eforturile f─âcute. Poate suna paradoxal, dar n-am nicio ├«ndoial─â ├«n sinea mea, ├«n sufletul meu c─â acei oameni s-au luptat cu suferin╚Ťa tatei at├óta c├ót s-au priceput ei, ╚Öi au f─âcut acele gesturi medicale care s─â-i dea o minim─â ╚Öans─â, o minim─â alinare ├«n lupta cu starea lui terminal─â. Descrie protagonistul articolului din Turnul Sfatului diverse medicamente date, enumer─â (inexact, ╚Öi la limit─â ori prost transcris, ori prost transmis) diverse manevre care ÔÇô vezi Doamne ÔÇô ar fi prob─â irefutabil─â a ÔÇŁcrimeiÔÇŁ. Sunt baliverne din partea unei persoane care ori are o preg─âtire medical─â rudimentar─â, ╚Öi deci NU e de fapt cadru medical (dar a ascultat pove╚Öti medicale), ori are o preg─âtire medical─â rudimentar─â pentru c─â e la ├«nceput de drum. Orice medic de ATI, dac─â ├«i ceri s─â-╚Ťi spun─â ce i-a f─âcut unui bolnav, o s─â-╚Ťi recite lucruri care ├«╚Ťi ├«nf─â╚Öoar─â mintea. Ace╚Ötia, speciali╚Ötii ATI, sunt trupele noastre de elit─â. Sunt o elit─â ├«ntre elite, dac─â medicii reprezint─â una. Pe ATI-╚Öti ├«i iau ├«nc─â din primul an ╚Öi-i antreneaz─â s─â viseze ╚Öi noaptea constante, medicamente, combina╚Ťii, valori ale analizelor, proceduri ╚Öi protocoale, manevre (nu doar de intubare a pacientului sau analgo-sedare, dar ╚Öi montare de linii centrale, catetere, manevre de ALS ÔÇô advanced life support ÔÇô sau suport vital avansat)ÔÇŁ, explic─â medicul, ├«ntr-o postare mai lung─â pe pagina sa de Facebook.

anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printesa charlene png
andreea marin lisabona 3 jpg
cub alina sorescu animat gif
dana rogoz (1) jpg
ray liotta gettyimages 471178756 jpg jpeg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
printul nicolae romania crop jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg