Convins că va muri pe munte, şi-a scris numele pe picior

Ultima actualizare:

Momente dramatice trăite de un tânăr de 21 de ani în vârf de munte. Epuizat şi fără speranţă, părăsit de prietenii care au decis să-şi continue drumul spre vârful Moldoveanu, acesta şi-a scris numele şi CNP-ul pe picior, pentru a fi recunoscut dacă va muri!

Salvamontiştii au plecat în căutarea tinerilor. FOTO: Salvamont Argeş
Salvamontiştii au plecat în căutarea tinerilor. FOTO: Salvamont Argeş

Secundele de aşteptare au devenit ore, minutele zile, iar orele luni pentru un tânăr turist. La doar 21 de ani, convins că nu mai are nici o şansă de supravieţuire după ce a căzut pradă epuizării în timpul unei ascensiuni spre vârful Moldoveanu, acesta a făcut un gest care i-a impresionat la maximum pe salvamontişti, altfel oameni obişnuiţi cu lucrurile dure.

„În timpul cât a stat singur pe munte, părăsit de colegii de grup, s-a gândit numai la faptul că va muri şi nu va mai fi găsit, îl mănâncă animalele sălbatice etc. Şi-a scris cu marker pe picior CNP-ul, numele şi numărul de la maşină, în speranţa că dacă cineva îl va găsi, să ştie cine a fost”, a scris salvamontistul Cristi Toma pe contul său de Facebook.

Din fericire, a fost găsit la timp de către salvamontiştii din Argeş, care i-au acordat primul ajutor şi l-au liniştit în special pe plan psihic. Conform declaraţiilor făcute după aceea, tinerii, toţi cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani, plecaseră de la Bâlea la ora 13.00 şi aveau de gând să ajungă la Vârful Moldoveanu şi să se şi întoarcă până la lăsarea serii.

Lucru care este, practic, imposibil, distanţa dus-întors fiind de 29 de kilometri, iar diferenţa de nivel de 3.000 de metri (trebuie urcaţi şi coborâţi mai mulşi munţi vârfuri pentru a ajunge la ţinta propusă).

Tânărul şi-a scris pe picior datele de identificare. FOTO: Facebook/ Cristi Toma
Tânărul şi-a scris pe picior datele de identificare. FOTO: Facebook/ Cristi Toma

Voiau să facă 29 km într-o zi  

Acestă evidentă lipsă de experienţă şi-a spus cuvântul, aşa că pe temerarii inconştienţi i-a prins seara pe traseu. Evident, fără lanterne sau alte obiecte necesare supravieţuirii noaptea pe munte. Mai mult, unul dintre ei – cel care i-a impresionat pe salvatori - nu a mai putut continua drumul din cauza epuizării şi a decis să rămână pe loc, sunând la 112 pentru a cere ajutor. Culmea, ceilalţi patru l-au lăsat singur şi au continuat deplasarea! Deşi pe munte nu se lasă nimeni în urmă! Tânărul de 21 de ani, epuizat, a fost lăsat în urmă cu folie de supravieţuire izotermă pe el. Doi salvatori din Baza Cota 2000 s-au deplasat pentru a-l coborî de pe munte, iar alţi 4 au continuat până la cabana Podragu în ideea de a-i găsi şi recupera pe ceilalţi patru. Toţi au fost salvaţi, însă operaţiunea putea fi evitată exrem de simplu: dacă nu ar fi plecat nepregătiţi pe munte.  

5 sfaturi de la salvamont

Alegeţi traseele în funcţie de experienţă si pregătire

Nu plecaţi în drumeţie dacă sunteţi obosit.

Calculaţi timpul necesar parcurgerii traseului în funcţie de pregătire.

Plecaţi pe munte cu echipament adecvat, puneţi în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecţie UV, crema de protecţie UV etc.

Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică şi psihică a celui mai slab din grup  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net