Coronavirus Italia. Ce trebuie să faci când vii în țară din zonele contaminate

Ultima actualizare:
Acesta este chestionarul pe care pasagerii care vin din Italia trebuie să îl completeze în aeroporturile din România
Acesta este chestionarul pe care pasagerii care vin din Italia trebuie să îl completeze în aeroporturile din România

Cine se întoarce în România din zonele cu cazuri de coronavirus sunt obligate să respecte anumite reguli impuse de autorități. Cine le încalcă se va alege cu dosar penal. Iată ce trebuie să faci când vii în țară din zonele contaminate!

Pasagerii care vin în țară cu avionul, mașina sau trenul din zonele contaminate, precum Italia, sunt așteptați la graniță de echipe mixite.

Completezi chestionare și ți se ia temperatura


    Acesta este chestionarul pe care pasagerii care vin din Italia trebuie să îl completeze în aeroporturile din România
Acesta este chestionarul pe care pasagerii care vin din Italia trebuie să îl completeze în aeroporturile din România

Polițiștii de Frontieră le fac formalitățile de intrare în România, după ce aceștia au completat cu date reale chestionarul de evaluare și localizare pe teritoriul statului.

Apoi, medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) le măsoară temperatura corporală. Dacă trece de 38,5 grade, sunt duși la spital ca să li se facă testul de coronavirus.

Stai acasă în carantină 15 zile

Restul vor putea pleca acasă cu condiția să nu iasă din casă timp de 15 zile, cât durează carantina. În tot acest timp, cei de la DSP vor veni la adresa ca să-i verifice dacă au părăsit locuința.

Cine o face se alege cu dosar penal pentru infracțiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor”. Deja, patru persoane sunt cercetate.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până în acest moment în România nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID - 19.

Peste 2.000 de români veniți din zone contaminate stau în casă

În prezent, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu, dintre care 80 sunt elevi și profesori.

Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București - 44) cu privire la Coronavirus.

320.000 de români se află în focarele din Italia

”Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informații utile, le recomandăm cetățenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență. Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000”, precizează autoritățile.

În legătură cu achiziția de echipamente specifice, în această dimineață au fost depuse la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, zwece oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/coronavirus-romania-10-sfaturi-din-partea-ministerului-sanatatii

https://www.click.ro/news/lume/misterul-virusului-ucigas-de-ce-coronavirusul-ii-ocoleste-pe-copii

https://www.click.ro/news/lume/leac-pentru-coronavirus-din-plasma-persoanelor-care-s-au-vindecat

image
image
image
image
image
image
Plimbare foto pixabay
virus ebola foto shutterstock
Soare FOTO ESA
judecator
Tineri care se muta intr-un apartament in chirie FOTO Shutterstock
statie stb ratb bucuresti foto shutterstock