Cum faci față izolării în casă. Sfaturi date de autorități de teama sinuciderilor

Ultima actualizare:

    Pentru a preveni sinuciderile cauzate de izolarea în casă, autoritățile spun ce trebuie să facem ca să ieșim cu bine din această situație
Pentru a preveni sinuciderile cauzate de izolarea în casă, autoritățile spun ce trebuie să facem ca să ieșim cu bine din această situație

Centrul de informații despre COVID-19 a publicat pentru români o serie de sfaturi legate de cum să facem față izolării la domiciliu. Mulți oameni sunt anxioși, depresivi și pot recurge la gestul extrem de-aș lua viața.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în 2019 că 800.000 de persoane îşi pun capăt zilelor în fiecare an la nivel mondial - una la fiecare 40 de secunde.

Cifrele sunt alarmante și, se pare, că izolarea a făcut și mai multe victime. Nu există date oficiale, pentru că autoritățile nu doresc să sperie populația, ci să o liniștească.

Însă Donald Trump a avertizat că o izolare prelungită ar putea „distruge” SUA și evocat posibilitatea a „mii de sinucideri”. Și asta din cauza depresiei cauzate de izoarea la domiciliu și a restricțiilor de circulație, venite odată cu starea de urgență.

Tocmai de aceea, Centrul de informații despre COVID-19 a publicat pentru români o serie de sfaturi legate de cum să facem față izolării la domiciliu. Iată ce spun specialiștii!

  • fă mișcare, mănâncă sănătos, și, dacă este posibil, dormi între 6 și 8 ore;
  • stabilește-ți obiective și creează o rutină zilnică. Stabilește ora la care să te trezești, ce să mănânci și ora la care să mergi la culcare;
  • ia o pauză la urmărirea celor mai recente știri despre epidemia de coronavirus;
  • găsește modalități de relaxare și activități sănătoase care-ți plac. Cu toții resimțim stresul și anxietatea;
  • pentru a auzi o voce familiară, sună-ți prietenii și familia. Discutați într-un apel video pentru a vă simți aproape, chiar dacă nu sunteți împreună;
  • în caz că ai nevoie de ajutor: vorbește cu prieten în care ai încredere, contactează o linie de asistență, sună un consilier de specialitate de la Alianța Română de Prevenție a Suicidului.

TelVerde pentru depresivi

În plus, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), împreună cu Asociația Proacta EDU, vine în sprijinul cetățenilor cu o nouă linie telefonică de tip TelVerde pusă la dispoziție de operatorul Digi România.

Poți suna la numărul de telefon 0800070030 pentru a beneficia de suport psihologic și sprijin social. Numărul se poate apela gratuit, din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00-24.00.

”Pentru o bună gestionare a situațiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică, care pot interveni pe perioada pandemiei de COVID-19, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanți și comunitățile suport care fac parte din proiect, astfel încât populația să primească răspunsul și/sau sprijinul aferent situației în care se regăsește. Această inițiativă vine în sprijinul populației României într-un moment dificil în care adaptabilitatea și reziliența psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experți, reprezentanți ai mediului asociativ, minorități, persoane cu dizabilități,” a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/coronavirus-romania-linie-telefonica-gratuita-pentru-consiliere-psihologica

https://www.click.ro/vedete/romanesti/mamici-singure-izolare-uite-cum-se-descurca-cristina-spatar-majda-aboulumosha-si

https://www.click.ro/news/national/aici-s-izolat-patriarhul-daniel-vreme-de-coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net