Cum scapi de mirosurile neplăcute din casă
A venit căldura, iar în casă pot exista multe surse de miros neplăcut: bucătăria, canalul, gunoiul, animalele de casă. Click! te învaţă cum poţi să scapi de ele folosind câteva trucuri simple, fără chimicale şi fără a polua atmosfera.
Lămâie pentru mirosul de canal
După cum ştii, cel mai uşor e să previi. Nu arunca în chiuvetă uleiul în care ai prăjit, deoarece grăsimea se va lipi de pereţii conductelor, va râncezi şi va emana un miros neplăcut.
Aşa că odată la 10-14 zile varsă în chiuvetă apă fiartă amestecată cu zeama de la o lămâie.
Ghimbir pentru mirosurile de bucătărie
Prepararea anumitor mâncăruri lasă uneori un miros neplăcut, pe care nici chiar hota nu-l îndepărtează.Adăugând anumite condimente, vei scăpa de mirosul neplăcut.
De exemplu, dacă găteşti peşte, adaugă puţin ghimbir în reţetă. Nuca pisată pusă în varză va absorbi mirosul caracteristic şi atât de neplăcut.
Când foloseşti cuptorul, pune într-un colţ al acestuia coji de lămâie sau portocală învelite în folie de aluminiu. Când speli cuptorul, adaugă în apa de spălat zeamă de lămâie sau suc de portocale.
Pune odorizant la gunoi!
Principalul motiv pentru care spaţiul de depozitare al gunoiului miroase urât este mucegăirea alimentelor. Goleşte des găleata de gunoi, spal-o cu apă rece şi detergent sau clor şi foloseşte saci menajeri.
În locul în care ţii gunoiul poţi pune şi odorizante.
Sare de baie pentru dulapuri
Este caracteristic dulapurilor de haine. Este bine ca la începutul şi sfârşitul verii să scoţi la aerisit toate hainele, să ştergi cu o cârpă umedă dulapurile, apoi să aşezi un vas cu lapte cald pe care-l laşi acolo peste noapte.
Pune în colţurile dulapurilor săculeţi cu sare de baie, frunze uscate de tutun, levănţică sau leuştean, care vor absorbi umiditatea şi vor parfuma interiorul.
Mirosul din frigider
Se întâmplă uneori ca frigiderul să capete un iz neplăcut, mai ales dacă ai depozitat alimente cu condimente puternice. Pentru eliminarea mirosului, curăţă bine în zona burdufului care etanşeizează uşa, spală tăvile şi rafturile.
Prepară un amestec de oţet alb şi apă şi şterge interiorul frigiderului cu acest amestec. Lasă-l să acţioneze 20 minute, apoi clăteşte. De asemenea, pune în frigider un vas în care ai stors zeama de la o lămâie. Schimbă vasul o dată la două săptămâni.
Săculeţi cu cimbru la pantofi
Pune în săculeţi aşezaţi în pantofar sau dulap cărbune pisat şi cimbru. În timp, mirosul se va atenua şi va dispărea.
Oţet pentru mirosul de animale
Dacă animalul urinează pe covor, absoarbe cu o cârpă uscată lichidul, iar apoi varsă peste pata deja formată apă minerală diluată cu oţet alb. Aceeaşi reţetă o poţi folosi în cazul gresiei sau al linoleumului. Pe parchet poţi şterge cu un amestec de bicarbonat şi apă.
Mirosul de tutun dispare cu bicarbonat
Oricât ai aerisi, mirosul de tutun persistă în casă pentru că se impregnrază în mobilă şi pereţi. Poţi scăpa de miros ştergând mobila cu o cârpă înmuiată în apă cu bicarbonat de sodiu. Pune pe fundul scrumierelor cuişoare sau scorţişoară amestecate cu puţin nisip.
Aeriseşte şi cumpără flori!
Este bine ca, măcar o dată pe săptămână, să cumperi un buchet de flori. Crinii miros cel mai bine şi-ţi pot împrospăta casa pentru mai multe zile. În fiecare dimineaţă şi seara aeriseşte bine camerele. Aerul proaspăt de afară va şterge orice urmă de miros stătut.
Ai spălat pe jos, dar ai uitat căldarea şi mopul îmbibat cu apă pe hol. Mare greşeală! Umezeala şi mirosul pămătufului umed se vor răspândi în întreaga casă.
De fiecare dată după ce faci curat în casă, aprinde lumânări parfumate, schimbă odorizantele de cameră vechi cu unele noi sau foloseşte esenţe.