Cum se vor compensa facturile la curent și gaze. Condiții ca să beneficiezi de subvenții

Ultima actualizare:

    Virgil popescu a explicat cum se vor calcula subvențiile la energie pentru populațieSursa foto: Facebook/Virgil Popescu
Virgil popescu a explicat cum se vor calcula subvențiile la energie pentru populațieSursa foto: Facebook/Virgil Popescu

Cum se vor compensa facturile la curent și gaze? Pe scurt: factura la gaze naturale va fi redusă cu 25%, iar în ceea ce privește energia electrică, va fi compensată diferența dintre cel mai mic preț de pe piață și cel mediu. Atenție, însă! Doar o anumită categorie de români va beneficia de subvenții! Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Veste bună pentru mulți români care nu-și vor putea achita facturile la utilități în această iarnă! Guvernul analizează un proiect de ordonanță care prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării. Este vorba despre cei care înregistrează un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. 

La gaze, factura va scădea cu 25%, iar de această măsură vor beneficia două treimi din gospodăriile din România. Aici sunt vizate persoanele care înregistrează un consum sub 1200 mc/an. Mai exact, este vorba despre 2.326.551 de gospodării. 

Cum se vor compensa facturile la curent 

  • Cine beneficiază de reduceri. Potrivit declarațiilor făcut de ministrul Energiei, românii care consumă lunar între 30 kW și 200 kW vor beneficia de o reducere de 18 bani pe fiecare kilowat consumat. Practic, va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. „Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13.000.000 de români”, a spus demnitarul într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate ce oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh, iar măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.
  • Exemplu de calcul al facturii. Ministrul a dat și un exemplu: „Factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”, a exemplificat Virgil Popescu. 

Cum se vor compensa facturile la gaze naturale 

  • Cine beneficiază de deducere. În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%, a mai spus ministrul. Însă nu toți consumatorii vor beneficia de această reducere, ci doar persoanele care înregistrează un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi.
  • Cum se obține ajutorul. Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. „Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a precizat ministrul.
  • Ce venituri trebuie să ai. Virgil Popescu  a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură.

Ce se întâmplă cu consumatorii vulnerabili

Consumatorii vulnerabili nu vor beneficia de efectele acestei ordonanțe. Ei vor beneficia de legea consumatorului vulnerabil și vor primi de acolo această subvenție. Ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net