De joi îţi poţi cumpăra vechime la pensie


    Contribuțiile pentru anii de muncă lipsă se achită la casele de pensii
Contribuțiile pentru anii de muncă lipsă se achită la casele de pensii

Românii au liber să-şi cumpere vechime la pensie. Legea va intra joi în vigoare, iar plăţile se pot face la casa de pensii de care aparţineţi. Grăbiţi-vă! Actul normativ este valabil doar şase luni.

Mulţi dintre salariaţi au avut perioade în care fie şi-au schimbat jobul pentru că aşa au dorit, fie au fost daţi afară. Astfel că, până când s-au reîncadrat în muncă, au stat “pe bară”. Asta înseamnă întreruperi de vechime, care la pensie contează. Cu cât au mai multe ”găuri”, cu atât venitul lor la bătrâneţe va fi mai mic. Politicienii le-au dat şansa acestora să-şi plătească „din mână” ce le lipseşte şi au gândit o lege care le permite să cumpere vechime. Astăzi a şi intrat în vigoare, astfel că puteţi merge să achitaţi la casa de pensii din raza de domiciliu. Aveţi nevoie de copie de pe cartea de identitate, iar acolo veţi completa un formular tipizat. Plata se poate face retroactiv, pentru cel mult cinci ani, însă, nu şi în avans.

Puteţi achita toţi banii o dată sau eşalonat, iar calculul se va face în funcţie de contribuţiile stabilite pentru fiecare lună. “Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut. Pentru 2016, salariul mediu brut pe economie este de 2.681 de lei. 

Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 de lei, adică 938 de lei, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei”, se arată pe site-ul Casei Naţionale de Pensii. Şi trebuie să vă grăbiţi dacă doriţi să vă cumpăraţi vechime! Legea va fi aplicabilă doar şase luni, începând de astăzi, adică până în aprilie. 

1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
ce culori sa porti in functie de zodie jpg
fata diavol jpg
business 816491 1920 jpg
6 anamaria prodan fiica jpg jpeg
dog 1168663 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
ştefan mandel loterie
Comandantii semnatari ai Armisititiului din 9 decembrie 1917 pe trepte la Casa Apostoleanu, jpg
image
image
image
image
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg
catelul gino si pisica flossie jpg
shutterstock 641704987 jpg