Dilema Air Schengen. Cum vor călători minorii cu avionul, după data de 31 martie

România intră pe 31 martie în spațiul Schengen, aerian și maritim, dar condițiile în care vor putea călători cu avionul minorii români sunt încă neclare. Asociația Aeroporturilor cere MAI reanalizarea unei propuneri de lege privind călătoria minorilor cu avionul, relatează Europa Liberă.

Propunere privind călătoria minorilor cu avionul

image

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și structurile din subordine, în frunte cu Poliția de Frontieră, au scris și au publicat pe 1 martie, cu speranța că vor primi observații de la cetățeni, un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică mai multe legi „în domeniul străinilor și al frontierei.”

Inițiativa venea la două luni după decizia Consiliului Uniunii Europene (UE), conform căreia, începând cu 31 martie 2024, România și Bulgaria sunt admise în spațiul Schengen din punct de vedere aerian și maritim.

Chiar dacă intrarea în Air Schengen prevede că românii nu vor mai trebui să treacă în aeroporturi prin controalele Poliției de Frontieră, șefii din MAI au propus ca ele să fie menținute pentru minori.

Mai exact, propunerea prevede ca „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” să meargă „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”, de unde vor obține o autorizație de călătorie pentru copii.

Acordul pentru călătorie

Polițiștii de frontieră ar urma să verifice dacă însoțitorul / însoțitorii minorului respectă prevederile Legii-cadru (Legea 548 din 2005) cu privire la libera circulație a cetățenilor români în străinătate, modificată de mai multe ori de-a lungul anilor.

Potrivit legii existente, în cazul minorului care e însoțit în călătorie doar de unul dintre părinți sau de altă persoană decât un părinte, însoțitorul trebuie să prezinte o declarație notarială prin care celălalt părinte (sau ambii părinți, în cazul în care însoțitorul este o altă persoană decât părintele) își dă (dau) acordul pentru călătorie.

Copiii, chiar dacă vor călători cu ambii părinți, vor trebui primească autorizația Schengen de la Poliția de Frontieră, conform proiectului de Ordonanță de Urgență al MAI.

Asociația Aeroporturilor din România (AAR) – care grupează toate cele 17 aeroporturi civile din țară – anunță că a cerut Ministerului de Interne și al Transporturilor să reanalizeze propunerea de menținere a controlului Poliției de frontieră în cazul minorilor.

„Am cerut reanalizarea pentru că nu se face în nicio țară a Uniunii Europene și ar îngreuna fluxul de pasageri”, spune David Ciceo, președintele AAR, totodată directorul aeroportului internațional din Cluj-Napoca, pentru Europa Liberă.

Până pe 31 martie, aeroporturile vor trebui să aibă gata fluxurile separate de îmbarcare, Schengen și non-Schengen. După 31 martie 70% din zboruri, arată previziunile specialiștilor, vor fi în spațiul Schengen (incluzând-le aici și pe cele interne) și 30% în afara acestui spațiu comunitar.

„Considerăm că nu ar fi necesar acest control suplimentar în cazul minorilor, ci să se aplice aceleași reguli ca la un zbor intern, Cluj-București”, adaugă David Ciceo, potrivit sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net