Doza a treia de vaccin anti Covid: cine o primește și cine nu trebuie să se vaccineze

vaccinare medici de familie jpeg
Românii s-ar putea imuniza cu doza a treia de vaccin anti Covid începând cu luna octombrie

Marți,14 septembrie, potrivit ultimelor informații oferte de autorități, se înregistrează un număr record și o creștere alarmantă a infectărilor cu Covid-19: aproape 4000 de cazuri noi de îmbolnăvire, 96 de decese și 675 de pacienți internați la ATI. Un bilanț mai mult decât sumbru, care ne confirmă într-un fel ceea ce atenționează de multă vreme specialiștii: în octombrie vom atinge și până la 10.000 de cazuri zilnice. În acest context, ideea celei de-a treia doze de vaccin este din ce în ce mai des vehiculată, atât în România, cât și în lume.

Autoritățile din România așteaptă undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru a introduce a treia doză de vaccin anti Covid. Valeriu Gheorghiță a explicat la Digi 24 cine sunt persoanele care se vor putea imuniza!

Cine se poate vaccina cu doza a treia: persoanele cu imunitate extrem de scăzută

Sunt două recomandări total diferite pentru doza a treia de vaccin, a spus Valeriu Gheorghiță, luni, la Digi 24. Pe de o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate (cu imunitate extrem de scăzută) și anume: 

  • persoanele cu transplant;
  • pacienții oncologici în tratament activ;
  • pacienții cu  alte imunodeficiențe;
  • pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA;
  • vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani;
  • pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun (corticoizii în doză mare și cu durată prelungită) sau terapii biologice pentru bolile autoimune.

image
Valeriu Gheorghiță va anunța în curând începerea campaniei de vaccinare anti covid cu doza a treia

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea în trei pași

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a detaliat Valeriu Gheorghiță. „Fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați, ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cine se poate vaccina cu doza a treia, doza booster

A doua recomandare pentru a treia doză de vaccin este pentru persoane în cazul cărora va funcționa ca un „booster”. Va fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp. În acest caz, doza se administrează, practic, tuturor categoriilor populaționale, nu doar celor imunodeprimați. „Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecția imună oferită prin vaccinare începe să scadă și începem să avem acele cazuri de infecții la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

El a explicat că odată cu scăderea protecției imune, există riscul ca persoane din grupe vulnerabile - pacienți cu boli cronice, cu diabet, cu obezitate etc. - să facă forme moderat-severe de boală.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

El a spus că foarte probabil va fi vorba despre o eșalonare pentru doza a treia de vaccin și vor fi urmate aceleași etape ca la începutul campaniei de vaccinare, însă marea diferență este că la acest moment avem suficiente doze de vaccin, așa încât putem începe simultan cu mai multe categorii de populație, fără a mai avea acea etapizare extrem de riguroasă care a existat la începutul campaniei de vaccinare.

image
Persoanele care au trecut prin boală și, ulterior, s-au și vaccinat anti Covid nu mai trebuie să se imunizeze și cu doza a treia

Condiții de vaccinare cu doza a treia

Valeriu Gheorghiță a precizat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin: 

  • să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare;
  • să nu fi trecut prin boală.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a mai explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

cub radu mirica animat gif
FotoJet (1) jpg
mihai bendeac stela popescu si arsinel
cub oana zavoranu png
Când vine vorba de Marilena, Arșinel uită de toate problemele lui de sănătate jpeg
cristian tudor popescu arșinel png
juriul Te cunosc de undeva! jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
CTP
fostul sanatoriu scos la licitatie de CJ Olt   foto theodora trusca jpeg
image
image
image
image
cub alexandru arsinel teatru png
george simion AUR jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
cub radu mirica animat gif
uragan Ian   foto colaj captura jpg
Vladimir Putin Foto Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP