Dr. Raluca Van Staden: „Lucrăm la un detector de cancer în miniatură”


    Raluca Van Staden a câştigat deja premii importante pentru invenţiile ei
Raluca Van Staden a câştigat deja premii importante pentru invenţiile ei

În urmă cu 11 ani, românca Raluca Van Staden era premiată la Geneva pentru inventarea unui microsenzor ce depistează, în câteva minute, mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient. În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi.

Practic, microsenzorul creat de româncă va fi încorporat într-un aparat de dimensiuni foarte mici. „Am decis să lucrez cu echipa mea la punerea în practica a invenţiei. Sperăm să fim pe drumul cel bun. Nu pot da deocamdată un termen privind realizarea aparatului în formă miniaturizată”, a declarat Raluca Van Staden pentru „Adevărul”.

Reputata cercetătoare a explicat şi cum va funcţiona aparatul: „În primul rând am extins numărul biomarkerilor analizaţi şi implicit a tipurilor de cancer. În paralel testăm şi îmbunătăţim o formă miniaturizată a aparatului. În ultimii ani am lucrat foarte mult la depistarea precoce a cancerului gastric, de colon, mamar, cerebral. Practic, aparatul face un screening al sângelui şi poate identifica prezenţa unor biomarkeri care pot indica cu o precizie bună medicului care este locul/locurile unde trebuie să facă investigaţii mai amănunţite. Testul nu pune diagnosticul, ci contribuie la identificarea acestor locuri care necesită investigaţii”.

Aparatul creat va permite practic diagnosticarea cancerului la nivel molecular, înainte ca pacientul să fie bolnav clinic, într-un stadiu în care boala poate fi vindecată în procent foarte mare.

Au fost făcute peste 800 de teste

Raluca Van Staden spune că până acum au fost făcute peste 800 de teste cu „detectorul de cancer” şi că nu ştie costul aparatului până când nu va fi totul finalizat.

Apreciata cercetătoare îşi petrece cea mai mare parte din timp în laboratorul de Electrochimie și PATLAB al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată din Bucureşti.

În această vară, Raluca van Staden a primit din partea Societăţii Americane de Chimie prestigiosul ACS Fellow Award, fiind prima româncă onorată cu această importantă distincţie. A lucrat aproape 10 ani la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud), însă în 2007 a revenit în România. Cercetătoarea ne-a dezvăluit şi ce a făcut-o să se întoarcă acasă.

„Pentru mine, un singur loc se poate numi “acasă” – acesta este România. Mi-am dorit ca tot ceea ce obţin să fie asociat cu numele ţării mele. Nu regret niciun moment întoarcerea în România. Este locul unde mă simt cel mai bine”, mărturiseşte Raluca van Staden.

Click! spune

Microsenzorul inventat de Raluca van Staden are dimensiunea de doar cinci milimetri şi depistează biomarkerii (substanţe produse de organism specifice fiecărei boli în parte) diferitelor tipuri de cancer.

cub toma caragiu png
cub irina margareta nistor png
cub horoscop iertare png
Prințul Harry jpg
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
cub adriana iliescu și eliza png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg