Fenomenul care a devastat litoralul în 30 august este un record absolut. Cât a plouat, de fapt

Meteorologii vin cu noi informații uluitoare despre fenomenul care a inundat litoralul la sfârșitul lunii august, mai exact în zilele de 30-31 august. O analiză a experților meteorologi a stabilit că este vorba despre un record absolut național, cu mult peste cel înregistrat în urmă cu 25 de ani.

Ploaia de la Mangalia, un record absolut

Inundații în Mangalia, 30 august 2024. Foto: Captură ct100.ro
Inundații în Mangalia, 30 august 2024. Foto: Captură ct100.ro

Ploile care au lovit Mangalia și Vama Veche au fost favorizate de un ciclon extratropical, iar cantitatea acestora reprezintă un record absolut, au stabilit meteorologii.  

Potrivit caracterizării climatologice ANM, în zona Constanța – Mangalia au fost ploi record și furtuni puternice care au devastat litoralul și au provocat inundații .

Ploaia căzută la Mangalia a stabilit un nou record pentru cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore în țară.

Recordul precedent era de la Drobeta-Turnu Severin, stabilit acum 25 de ani, precizează experții.

În Mangalia au căzut cantități uriașe de precipitații

La sfârșitul lunii august 2024, pe litoralul sudic, s-a produs un eveniment pluviometric ieșit din comun ca urmare a dezvoltării unui ciclon extratropical în vestul bazinului Mării Negre.

A fost favorizat de temperaturile ridicate înregistrate la suprafața apei și de izolarea unui nucleu de aer rece în altitudine, explică specialiștii ANM.

Cea mai mare valoare, respectiv 343,6 mm, s-a înregistrat la stația meteo Mangalia (jud. Constanța).

Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 234,7 mm și s-a înregistrat tot la stația meteo Mangalia.

Astfel, a fost depășită cantitatea maximă absolută pe țară înregistrată în 24 de ore, respectiv 224,0 mm. Acest recorda a avut loc la Drobeta-Turnu Severin, pe 12 iulie 1999, arată analiza ANM.

A plouat într-o zi cât într-o lună

La Mangalia, din totalul lunar de precipitații (343,6 mm), în numai două zile, respectiv în 30 – 31 august, s-au înregistrat 318,9 mm (circa 93% din totalul lunar).

Trebuie menționat că la Mangalia, cantitatea lunară de precipitații, medie multianuală (1991 – 2020), este de numai 31,6 mm, iar cantitatea lunară maximă absolută înregistrată anterior acestui an a fost de 159,1 mm, în anul 1947.

Cea mai mare cantitate acumulată aici într-un interval de 10 minute s-a înregistrat la sfârșitul zilei de 30 august, aceasta având valoarea de 25,3 mm.

Caracterul extrem al acestei ploi este evidențiat și de intensitatea sa maximă din acel interval, care a avut valoarea de 2,5 mm/min, corespunzătoare unei perioade de revenire de 38 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net