Fiscul anulează o parte din datoriile românilor. De ce s-a luat această decizie

Ultima actualizare:

Vești bune pentru o parte dintre români. Despre ce este vorba? Într-un gest menit să ușureze aparent povara financiară a contribuabililor, Fiscul Român a demarat procesul de anulare a unor creanțe fiscale restante, conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală. Este însă bine de știut că, această măsură se aplică creanțelor cu o valoare sub 40 de lei, aflate în sold la data de 31 decembrie 2023. Ce a determinat Fiscul Român să ia această decizie.

Declarație FISC. Foto: arhiva.
Declarație FISC. Foto: arhiva.

Cum a fost motivată această decizie luată de Fiscul Român

Decizia de a anula aceste datorii a fost motivată de constatarea că, în trecut, cheltuielile alocate pentru a recupera aceste sume depășeau valoarea efectiv recuperată. Mai mult, în multe situații, datorii aparent nesemnificative deveneau sume substanțiale din cauza penalizărilor, fără ca cei vizați să fie informați în mod corespunzător.

Cine sunt beneficiarii acestui demers

Procedura de anulare a creanțelor fiscale se aplică atât pentru datoriile administrate de ANAF, cât și pentru cele la taxe locale. De acest demers beneficiază atât persoanele fizice, cât și firmele, reprezentând o inițiativă menită să echilibreze relația dintre contribuabili și autorități.

Și autoritățile locale pot stabili plafonul pentru creanțele fiscale ce vor fi anulate

Un aspect important al acestei măsuri este că, pe lângă nivelul național, și autoritățile locale pot stabili propriul plafon pentru creanțele fiscale ce urmează a fi anulate. Cu toate acestea, condiția esențială este de a nu depăși limita de 40 de lei.

La ce ajută eliminarea unei creanțe atât de mici

Această inițiativă nu numai că vine în sprijinul cetățenilor și firmelor, oferindu-le o gură de oxigen financiar, dar evidențiază și o abordare pragmatică și eficientă în gestionarea resurselor. Prin eliminarea unor creanțe de valoare mică, care pot deveni o povară atât pentru datornici, cât și pentru sistemul fiscal, Fiscul Român aduce un beneficiu semnificativ și un pas important în direcția eficientizării proceselor fiscale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net