Florian Walter a dispărut înainte de anchetă. Ultima localizare, în Monaco

Ultima actualizare:

    Florian Walter a fugit din ţară de când a auzit că urmează să ajungă după gratiifoto: Click!
Florian Walter a fugit din ţară de când a auzit că urmează să ajungă după gratiifoto: Click!

Omul de afaceri Florian Walter, suspectat că a coordonat o reţea specializată în evaziune fiscală şi dat în consemn la frontieră în 6 mai, ar fi plecat din ţară cu zece zile înainte de începerea anchetei. Ultima dată, acţionarul majoritar al fimei Romprest, ar fi fost localizat la Monaco, iar de acolo a ajuns în Cuba, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Florian Walter nu se mai află în România şi că ar fi părăsit ţara la sfârşitul lunii aprilie, înainte ca procurorii DIICOT să declanşeze ancheta în cazul său. Aceleaşi surse spun că ultima dată omul de afaceri ar fi fost localizat la Monaco, dar nu sunt date care să indice dacă acesta se află în continuare acolo. 

Florian Walter este dat în consemn la fronieră 

Oamenii legii aşteaptă decizia Tribunalului Prahova, care urmează să analizeze, vineri, solicitarea procurorilor de arestarea preventivă. Dacă pe numele lui Walter va fi emis un mandat de arestare, atunci vor putea fi declanşate procedurile de urmărire naţională şi internaţională, au mai spus sursele citate.

Florian Walter a fost dat în consemn la frontieră, după ce, la 6 mai, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, iar acesta nu a fost găsit. La acel moment, surse judiciare afirmau că există indicii conform cărora omul de afaceri se află pe teritoriul ţării.

Florian Walter este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat gruparea suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. În acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat şi pe unul dintre finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti Nicolae Capră, care are calitatea de suspect în acest dosar şi este arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat tot de DIICOT. Soţia lui Nicolae Capră, Cristina Capră, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a fost audiată ca martor.

Florian Walter, implicat într-un lanţ de tranzacţii dubioase 

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale. Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor. Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la "un eşalon patru". "Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest", au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Florian Walter lucra cu administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ

Sursele citate au mai spus că erau folosiţi oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiaţii lui Walter. În acest lanţ comercial au fost folosiţi administratori de firme cetăţeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră. Conform anchetatorilor, relaţiile comerciale dintre firmele lui Capră şi cea a lui Walter nu au legătură cu forţa de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacţiei ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Florian Walter a dus firma în atenţia autorităţilor din vara anului trecut

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a precizat că societatea Romprest Service SA a fost verificată în perioada 20 august - 11 decembrie 2014. Astfel, au fost făcute 16 acțiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care au fost respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către Romprest raportat la relațiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL, în anii 2012 - 2014, respectiv lanțurile comerciale Tănăsescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL - Compania Romprest Service SA și Tănăsescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - Bryana Euro Invest SRL - Euro Grup SRL. Tribunalul Prahova a decis, în acest dosar, la 8 mai, arestarea a 15 persoane, cererea DIICOT Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Florian Walter fiind amânată pentru 15 mai.

Instanţa a admis propunerea DIICOT Ploieşti şi a dispus arestarea arestarea preventivă pentru 29 de zile, până la 5 iunie inclusiv, a inculpaţilor Marin Necula, Grigore Adrian Grigoraş, Iustin Atanasiu Pop, Viorel Paul, Gheorghe Nicolae Paul, Carol Mark Vizi, Arpad Jozsef Molnar, Botond Tibor Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Cătălin Marian Cărăbăneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea şi Costel Matei.

Florian Walter a fost acţionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
parc bantuit pixabay jpg
11  Taieri de padure in Corbeanca, martie 2024 foto  Alex Găvan   centuraverde ro jpg
medic doliu jpeg
Paul Oarga fluturas, captură video you tube
peste bibelou1 jpg
jandarm salarii jpg
locuinta pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net