Furtunile se întorc în România, iar temperaturile vor scădea brusc. Ce anunță ministrul Mediului

Un ciclon format în Oceanul Atlantic a lovit Europa de Vest, aducând cu el ploi și rafale puternice de vânt. În mai multe țări europene au fost emise avertizări de cod roșu pentru furtuni.

Vremea în România se strică din nou / foto: arhiva
Vremea în România se strică din nou / foto: arhiva

Deși furtuna post-tropicală Kirk, care s-a format din uraganul cu același nume, nu va afecta direct estul Europei, România va fi lovită de o masă de aer rece la sfârșitul acestei săptămâni, ceea ce va duce la o scădere bruscă a temperaturilor.

Vremea va deveni foarte rece

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în România vremea va suferi o răcire accentuată începând de sâmbătă. Până atunci, joi și vineri, temperaturile vor fi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, cu maxime între 21 și 29 de grade și minime între 8 și 18 grade, valorile cele mai scăzute fiind în depresiuni, unde pot coborî până la 2 grade.

Cerul va fi variabil, însă în cursul nopții se vor înregistra înnorări și averse, posibil însoțite de descărcări electrice, în Banat, Crișana, Maramureș și local în Transilvania, vestul Olteniei și nordul Moldovei.

În unele zone izolate, cantitățile de apă vor ajunge la 10-15 l/mp. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări trecătoare în regiunile vestice și nord-vestice. Ceața va fi prezentă local dimineața și noaptea, în special în est, sud-est, pe văi și în depresiuni.

De sâmbătă, temperaturile vor scădea semnificativ în toată țara, în special în sud-est. Maximele vor varia între 13 și 23 de grade, iar minimele, în general, între 0 și 10 grade, cu valori mai scăzute în depresiuni, unde se va forma brumă.

Cerul va fi parțial noros, cu ploi, mai ales în regiunile sudice, sud-estice, la munte și izolat în centru. În unele zone, cantitățile de apă vor fi mai mari. În nordul Carpaților Orientali, pe creste, pot apărea fulguieli temporare. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului, mai ales în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și, posibil, în vestul Olteniei. Izolat, dimineața și noaptea, va fi ceață.

Cod roșu de furtuni în vestul Europei

Fostul uragan Kirk a traversat Oceanul Atlantic și s-a transformat într-o furtună post-tropicală care a lovit vestul Europei. În Franța a fost emis un cod roșu pentru vânt, cu rafale de până la 140 km/h.

În Germania, a fost emis un cod roșu de ploi, cu precipitații care pot ajunge până la 80 l/mp.

Severe Weather Europe a avertizat încă de marți că fostul uragan Kirk va aduce furtuni puternice în vestul Europei.

Chiar dacă Kirk a devenit o furtună post-tropicală, efectele sale vor rămâne semnificative, în special miercuri, când va ajunge în nord-vestul Spaniei și pe coasta Franței.

Modelele meteo indică un impact semnificativ și în Țările de Jos și Germania până joi.

Vor fi și inundații?

Întrebat la finalul ședinței de Guvern de miercuri despre prognozele pentru județul Galați, ministrul Mediului a declarat:

„Pentru următoarele șapte zile, prognoza nu indică apariția unor fenomene meteo severe, nici în județul Galați, nici în Vaslui, care au fost recent afectate de inundații, și nici în alte județe. După această perioadă, este mai dificil de făcut predicții."

Ministrul a subliniat că fenomenele meteorologice extreme vor deveni tot mai frecvente: „Ne așteptăm la o intensificare și o creștere a frecvenței acestor fenomene extreme. Ploile abundente sunt doar un tip din această categorie de fenomene", a afirmat Mircea Fechet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Diana Vanity Fair jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
castle 1688500 1280 jpg
image png
caciulata vechi jpg
pechea jpg
lacul balaton ungaria jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
WhatsApp Image 2024 10 09 at 14 43 51 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net