Gheorghi╚Ť─â: Rapelul cu AstraZeneca, anulat dac─â apar tromboze dup─â prima doz─â. Ce spune despre rapelul cu alt ser

8 aprilie 2021
valeriu gheorghita 9 jpeg
Valeriu Gheorghi╚Ť─â a declarat c─â vaccinarea cu AstraZeneca va continua ├«n Rom├ónia

Pre╚Öedintele Comitetului Na╚Ťional de Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghi╚Ť─â, a anun╚Ťat miercuri sear─â c─â rom├ónii care au avut probleme de coagulare a s├óngelui dup─â prima doz─â de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face ╚Öi rapelul.

ÔÇ×La acest moment nu exist─â date care s─â sugereze o cre╚Ötere a riscului de evenimente adverse, dimpotriv─â, ╚Ötim c─â dup─â cea de-a doua doz─â frecven╚Ťa reac╚Ťiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult sc─âzut─â comparativ cu prima doz─â. Desigur c─â dac─â avem o persoan─â care a dezvoltat un eveniment trombotic dup─â prima doz─â, categoric nu va mai face a doua doz─â cu acela╚Öi tip de vaccinÔÇŁ, a declarat dr. Valeriu Gheorghi╚Ť─â, potrivit Digi24.ro.

Miercuri, Comitetul de siguran╚Ť─â al Agen╚Ťiei Europene a Medicamentului a anun╚Ťat c─â exist─â o leg─âtur─â cauzal─â ├«ntre apari╚Ťia cheagurilor de s├ónge ╚Öi vaccinarea cu serul AstraZeneca, apari╚Ťia acestora put├ónd fi inclus─â ├«n lista de efecte adverse foarte rare. EMA anun╚Ť─â, ├«ns─â, c─â nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru c─â efectele sunt extrem de rare. Ele urmeaz─â s─â fie ad─âugate ├«n prospect.

Valeriu Gheorghiţă: Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri împotriva Covid-19

├Äntrebat, la TVR1, dac─â persoanele care au primit prima doz─â de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser, ├«n caz c─â acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghi┼ú─â a r─âspuns: "Nu s-a pus problema s─â se retrag─â complet acest tip de vaccin. (...) Dac─â se va decide o impunere a unei limite de v├órst─â de la care s─â nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca ┼či exist─â persoane care au primit prima doz─â ┼či sunt sub acea limit─â de v├órst─â, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dac─â se continu─â cu acela┼či vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, dup─â exemplul Germaniei. (...) Mecanismul care pare a fi implicat ├«n generarea acestor evenimente (trombotice - n.red.) este unul care ┼úine de reactivitatea imun─â a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care s─â creasc─â riscul de apari┼úie la a doua doz─â. Ca atare, dac─â avem o persoan─â care a dezvoltat evenimente trombotice dup─â prima doz─â, clar este contraindicat─â administrarea celei de a doua doze cu acela┼či tip de vaccin, ├«ns─â, nu ne a┼čtept─âm ca la a doua doz─â s─â apar─â aceste evenimente".

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

"Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (...) Nu este recomandat─â ├«n acest moment combinarea a dou─â sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioad─â de p├ón─â la trei luni, chiar ┼či peste. Tocmai de aceea, cred c─â va fi luat─â ├«n cursul zilei de m├óine o decizie clar─â referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doz─â de vaccin, dac─â r─âm├óne din acela┼či vaccin sau nu", a afirmat Gheorghi┼ú─â, potrivit Hotnews.

Citește și:

Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca, ├«n ciuda controverselor: ÔÇ×M─â orientez dup─â medici, c├ó╚Ötig─âtori de NobelÔÇŁ

La ce trebuie s─â fie atente persoanele vaccinate cu Astra Zeneca. Dac─â oberva╚Ťi asta, merge╚Ťi imediat la spital!

oana zavoranu jpg
cristina siscanu 1 jpeg
andreea si cabral
maria dragomiroiu
image
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg