«În sfârşit, actorii nu vor mai trăi din împrumuturi»

simeon stalpnicul png
"Dacă n-am mai avea probleme financiare, poate am trăi mai mult”, Silviu Biriş, actor

Par veseli sub lumina reflectoarelor, însă viaţa de artist este dură. Cei mai mulţi au salariul minim pe economie şi trăiesc din împrumuturi. Din această lună vor primi câteva sute de lei în plus la salariu. “Nu-i credem până nu-i luăm”, spun artiştii.

Îi aplaudaţi la spectacole şi ne fac viaţa mai frumoasă. Însă cei mai mulţi artişti abia supravieţuiesc din salariu. Toţi cei care lucrează în lumea spectacolului şi sunt angajaţi la stat sunt nevoiţi să accepte aproape orice angajament de unde ar putea să mai câştife câţiva bănuţi. Altfel, ar muri de foame şi de ruşine. Ani de zile, salariile din cultură au fost printre cele mai mici din ţară. Iată că din 1 februarie, salariile celor care sunt angajaţi în instituţiile publice de spectacole sau concerte beneficiază de o majorare cu 50% faţă de nivelul din luna ianuarie, informează Ministerul Muncii. Asta înseamnă că toţi, de la maşinist, actor, regizor, dirijor, prim-balerin, până la artist de circ, cei din acest domeniu vor primi câteva sute de lei în plus la salariu.

simeon stalpnicul png
Ion Caramitru

Managerul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, confirmă situaţia deplorabilă în care se află artiştii. “Cele mai mici salarii le au actorii debutanţi: până acum au avut 1.250 lei brut, ca şi maşiniştii, cei de la machiaj, personalul tehnic. De la 1 februarie, salariul minim ar trebui să crească la 1.450 lei, plus majorarea promisă. Un actor cu vechime poate depăşi cu puţin peste 3.000 de lei. Noi am făcut solicitare de buget, pentru salarii majorate şi pentru funcţionarea teatrului, am gândit spectacole noi, dar nu putem face nimic până nu se aprobă bugetul pentru anul 2017, care are o întârziere de două luni”, ne-a explicat marele actor.

Şi actorul Silviu Biriş (43 de ani), de la Teatrul Naţional, ne povesteşte cât de greu o duc artiştii: “Mă bucur foarte mult că vor creşte salariile actorilor, căci aşa debutanţii vor avea o viaţă decentă, nu se va mai trăi din împrumuturi. Dar, cel mai mult mă încântă că vor primi bani în plus şi cei de la tehnic, maşiniştii, dar şi doamnele de la machiaj. Unii au câte trei copii, o duc foarte greu. În plus, poate vom ajunge să trăim mai mult, dacă nu vom mai avea probleme financiare, căci văd că, în lumea noastră, mulţi s-au stins la nici 60 de ani. Un salariu bun te scapă de stres, te lasă să te concentrezi pe text, pe meserie. Între noi, artiştii, este o vorbă: «N-ai apărut la spectacol decât dacă ai murit»”, ne-a spus îndrăgitul actor.

simeon stalpnicul png
Monica Davidescu

Actorii nu cred până nu văd mai mulţi bani pe fluturaşul de salariu. “Eu am auzit de această decizie. Eu, până nu văd, nu cred. Dacă ar fi adevărat, m-aş bucura pentru că nu am mai fi nevoiţi să alergăm într-o sută de locuri pentru câţiva bani”, concluzionează actriţa Monica Davidescu. 

https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
cub octavia geamanu marian ionescu png
anamaria prodan si ionela prodan
img (3) jpg
Melania şi Donald Trump
zanni
tudor chirila 2 jpg
Ruxi și cristi mitrea
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
teambuilding JPG
image
image
image
image
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock