Încurcat la naştere! Lăsat fără mamă! Crescut fără identitate!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Doi copii schimbaţi la naştere şi un singur CNP. Gheorghe Silaghi a fost încurcat în maternitate cu un alt bebeluş, abandonat de părinţi. Astfel a ajuns să crească prin orfelinate. A reuşit însă în viaţă şi a absolvit Teologia. Celălalt copil, cel abandonat în realitate, dar luat acasă de părinţii lui Gheorghe, a ajuns infractor.

Destinul i-a jucat feste lui Gheorghe Silaghi (30 de ani) încă din ziua naşterii, 27 august 1982. În aceeaşi zi, în aceeaşi maternitate, s-a mai născut un băieţel cu acelaşi nume. Neatenţia celor responsabili a făcut ca, în loc de două naşteri, să fie înregistrată doar una. Astfel, unul dintre cei doi nou-născuţi a rămas fără certificat de naştere şi Cod Numeric Personal (CNP) propriu. Problemele au apărut mai târziu, când a vrut să-şi facă buletin.

Una din cele două mame care au născut în aceeaşi zi a plecat din spital şi şi-a părăsit pruncul în maternitate. Cealaltă, mama tânărului care a rămas neînregistrat, nu s-a gândit la o asemenea posibilitate. Numai că, o altă neatenţie a făcut ca, în loc să primească bebeluşul pe care l-a născut, să ajungă la ea copilul părăsit de prima mamă în spital.

De aici, viaţa lui Gheorghe, înregistrat ca „abandonat", a început să ia o altă turnură. „Am crescut prin case de copii, dar nu acuz pe nimeni pentru asta. Probabil că aşa a trebuit să fie", spune tânărul.

Viaţa celor doi copii a evoluat în direcţii diametral opuse. În timp ce băiatul crescut de o mamă care nu l-a născut a ajuns la închisoare, celălalt, Gheorghe, care a crescut prin casele de copii, a ajuns absolvent al Facultăţii de Teologie din Baia Mare.

El a început să se lovească de probleme încă de la 14 ani, în 1997, atunci când a vrut să-şi facă buletinul de identitate. „Am mers la poliţie cu asistentul social să-mi facă buletin, dar au zis că la ei figurez că am deja actul de identitate. Nu am înţeles atunci ce se întâmplă. Asistentul social care ne însoţea, de la centru, a făcut o cerere şi mi-a dat buletin provizoriu", a mai spus băiatul.

Gheorghe s-a ţinut de şcoală, astfel că a terminat liceul, după care s-a înscris la Facultatea de Teologie din Baia Mare, pe care a şi absolvit-o. „După ce am terminat facultatea am vrut să mă angajez la o casă de tip familial. Dar mi-au cerut cazier. Când l-am primit, mi s-a făcut rău. Erau vreo două pagini de infracţiuni", îşi aminteşte el. Cei de la poliţie au descoperit că autorul acelor infracţiuni era deja închis. „Am avut noroc că era deja închis, pentru că altfel mă arestau pe mine", a mai spus el.

Cât despre Gheorghe Silaghi, cel aflat în închisoare, acesta a plecat de acasă la 12 ani, de la locuinţa lor din Sursuc, judeţul Sălaj. De atunci, el a crescut pe străzi, iar după câţiva ani a fost dus la o casă de copii. Şi de acolo a fugit, iar în final, a ajuns în închisoare. El a fost condamnat în 2005 pentru patru furturi şi două tâlhării.

Cum a fost posibil ca autorităţile să emită două certificate de naştere cu acelaşi Cod Numeric Personal au descoperit cei de la Evidenţa Persoanelor. Aşa au aflat că băiatul crescut în casa de copii a primit un certificat de naştere doar în 1997, deşi el era născut în 1982.

A primit, atunci, o copie, pentru că la dosarul său nu era nici un act privind identitatea sa. Astfel, asistenţii sociali au solicitat să se elibereze un duplicat, nebănuind că băiatul nu avea certificat fiindcă nu era înregistrat.

În 2006, o fundaţie l-a ajutat pe Gheorghe, cel rămas în maternitate, să găsească familia care ar fi trebuit să-l crească. Atunci când şi-a cunoscut familia, a descoperit că seamănă foarte mult cu tatăl său. „Nu am făcut analize genetice să pot dovedi, dar semăn mult cu tatăl meu", a spus el.

Ani care i-au marcat destinul

1982 - Anul naşterii lui Gheorghe Silaghi, când rămâne la maternitate şi un alt copil cu acelaşi nume este luat acasă de mama naturală a primului, din cauza unei erori 1997 - Obţine doar o copie după un certificat de naştere deja existent şi nimeni nu bănuieşte că mai este o persoană cu acelaşi nume şi CNP, ca urmere i se eliberează carte de identitate provizorie2006 - Descoperă că mai este o persoană cu acelaşi nume şi CNP când îşi cere cazierul pentru angajare. Cazierul este impresionat, dar află că autorul infracţiunilor se află la puşcărie. Tot în acest an începe un proces civil pentru stabilirea corectă a indentităţii, dar nu se finalizează cu obţinerea actului de identitate2010 - Fundaţia HHC plăteşte un avocat care deschide din nou proces pentru obţinerea identităţii2011, septembrie - Gheorghe Silaghi primeşte, în sfârşit, propriul certificat de naştere, cu CNP propriu, diferit de cel al persoanei care s-a născut în aceeaşi zi cu el.

«Am simţit că nu e băiatul meu cel pe care îl cresc»

Gheorghe a ajuns la familia lui la trei luni după ce mama sa s-a prăpădit. „N-a apucat să-şi cunoască băiatul. Dar s-a gândit mereu că celălalt nu e al ei. Şi eu m-am tot gândit la asta", spune tatăl lui Gheorghe, pe care îl cheamă tot Gheorghe.

După moartea soţiei, el s-a întors în satul maramureşean Chelinţa, la fraţii lui. Spune despre tânărul pe care l-a crescut că nu seamănă, fizic, cu familia lui. „El e un om mai solid. Noi suntem mai mici, mai slabi. M-am tot gândit mereu că nu e al meu", spune bărbatul resemnat. El mai are cinci copii, cel mai mic, o fată în clasa a cincea, iar cel mai mare are peste 30 de ani. Gheorghe este al doilea născut al familiei. Toţi sunt împrăştiaţi prin lume: cei mari lucrează, iar cei mici sunt în case de tip familial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
printesa margaret colaj captura video jpg
klaus iohannis 3 jpg
gratar mici
bujorul de stepa zeu de campie facebook jpg
avion pexels jpg
politie italia1 jpg
coloana masini a1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net