Joia Mare pentru Guvernul D─âncil─â. Mo╚Ťiunea a trecut, Guvernul pic─â!

10 octombrie 2019
image
Premierul Viorica D─âncil─â r─âspunde criticilor din mo╚Ťiunea de cenzur─â. A ├«nceput cu atacuri dure ├«mpotriva lui C─âlin Popescu-T─âriceanu ╚Öi a lui Victor PontaFOTO: adevarul.ro

Guvernul a c─âzut! Mo╚Ťiunea de cenzur─â a trecut. A fost votat─â mo╚Ťiunea de cenzur─â. Au votat pentru mo╚Ťiune 238 de parlamentari, cu 11 mai mul╚Ťi dec├ót era necesar. Votul s-a ├«ncheiat la ora 2.10. Au votat 238 de parlamentari.

Este zi important─â pentru Guvernul condus de Viorica D─âncil─â. Ast─âzi, 10 octombrie, programat votul mo┼úiunii de cenzur─â a Opozi┼úiei ├«mpotriva Guvernului D─âncil─â. Dezbaterea mo┼úiunii de cenzur─â ├«n plenul Camerelor reunite a ├«nceput la ora 10.09. ├Än sal─â ┼či-au anun┼úat prezen┼úa 327 de parlamentari.

UPDATE. Ora 14.44. Datele oficiale: au fost prezen╚Ťi 399 de parlamentari, dintre care au votat pentru mo╚Ťiune 238. Au votat ├«mpotriv─â 4 parlamentari. ├Än consecin╚Ť─â se retrage sus╚Ťinerea Parlamentului pentru Guvernul D─âncil─â care mai poate semna doar acte administrative.

UPDATE. Ora 14.31. Din primele date, au votat mo╚Ťiunea 238 de parlamentari.

UPDATE. Ora 14.10. Votul s-a ├«ncheiat la ora 2.10. Au votat 244 de parlamentari.

UPDATE. Ora 13.00. A ├«nceput votul secret cu bile. Pentru ca mo┼úiunea s─â treac─â sunt necesare 233 de voturi. PNL, USR;PMP, Pro Rom├ónia au anun┼úat c─â vor vota la vedere. 

UPDATE. Ora 10.35. Premierul Viorica D─âncil─â r─âspunde criticilor din mo╚Ťiunea de cenzur─â. A ├«nceput cu atacuri dure ├«mpotriva lui C─âlin Popescu-T─âriceanu ╚Öi a lui Victor Ponta. Despre ace╚Ötia premierul a spus c─â ace╚Ötia nu au f─âcut nimic ├«n timpul ├«n care s-a aflat la guvernare. Le-a cerut partidelor care au semnat mo╚Ťiunea de cenzur─â s─â prezinte alternativa la guvernare. Liberalilor le-a repro╚Öat c─â au t─âiat salarii, c─â au majorat TVA. ÔÇŁNu v─â cunoa╚Öte╚Ťi poporul!ÔÇŁ, a spus Viorica D─âncil─â. Viorica D─âncil─â s-a l─âudat ├«n fa╚Ťa parlamentarilor prezen╚Ťi c─â a majorat pensii ╚Öi salarii.

Ora 10.09. A ├«nceput dezbaterea mo╚Ťiunii de cenzur─â

Pre┼čedintele de ┼čedin┼ú─â a anun┼úat c─â ├«n sal─â sunt prezen┼úi 327 de parlamentari. Mo┼úiunea de cenzur─â ÔÇŁCa s─â reconstruim Rom├ónia, Guvernul D─âncil─â trebuie demis de urgen┼ú─â!ÔÇŁ a fost semnat─â de 237 de parlamentari ╚Öi a fost citit─â de Cristian Seidler, scrie news.ro.

După ce moţiunea a fost citită, premierul Viorica Dăncilă va răspunde criticilor din document, după care vor lua cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi.

Votul va fi secret cu bile, dar PNL, USR;PMP, Pro România au anunţat că vor vota la vedere. Liderul PNL Ludovic Orban mizează pe 241 - 245 de voturi.

Parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota.

┬áA 7-a mo╚Ťiune de cenzur─â din actuala legislatur─â

Cea de a ┼čaptea mo┼úiune de cenzur─â din actuala legislatur─â ┼či a patra ├«mpotriva Cabinetului D─âncil─â este dezb─âtut─â joi ├«n plenul Camerelor reunite, finalul fiind greu de prev─âzut ├«n condi┼úiile ├«n care negocierile se desf─â┼čoar─â p├ón─â ├«n ultimul moment, iar liderii PSD spun ferm c─â mo┼úiunea nu va trece, ├«n timp ce opozi┼úia este sigur─â de succes miz├ónd pe voturi ├«n plus peste cele 237 ale semnatarilor ┼či implicit peste minimul de 233 necesare. Precedenta mo┼úiune de cenzur─â, dezb─âtut─â ├«n 12 iunie, a fost semnat─â de 173 de parlamentari ┼či votat─â de 200.

Ce repro┼čeaz─â guvernului ini┼úiatorii mo┼úiunii

Mo┼úiunea de cenzur─â ÔÇŁCa s─â reconstruim Rom├ónia, Guvernul D─âncil─â trebuie demis de urgen┼ú─â!ÔÇŁ, depus─â ├«n 1 octombrie, porne┼čte, conform ini┼úiatorlor, ÔÇŁde la o realitate incontestabil─â. Guvernul nu mai are majoritate parlamentar─â ┼či nu mai are legitimitatea politic─â pentru a guverna ┼úara.

Ce trebuie s─â ╚Ötii despre mo╚Ťiunea de cenzur─â

Se dezbate mo╚Ťiunea de cenzur─â semnat─â de toate partidele parlamentare, cu excep╚Ťia PSD. Dac─â va trece, nu este o premier─â, pentru c─â ar fi a treia oar─â c├ónd un Guvern cade prin aceast─â procedur─â. Ar fi, ├«n schimb, primul guvern PSD - partidul cu aproape un milion de membri ╚Öi cea mai mare ╚Öedere la guvernare - care este demis de Opozi╚Ťie.

Soarta mo╚Ťiunii nu este jucat─â, sunt nesiguran╚Ťe ├«n ambele tabere ╚Öi se arunc─â ├«n negocieri tot ce se poate oferi unui parlamentar, mai cu seam─â celor independen╚Ťi ╚Öi celor din grupul minorit─â╚Ťilor.

Scenarii, mo╚Ťiunea de cenzur─â

  • Viorica D─âncil─â este demis─â, al─âturi de ├«ntreg Cabinetul. A fost anun╚Ťat deja c─â vineri pre╚Öedintele Iohannis cheam─â la consult─âri pentru desemnarea unui nou premier pe reprezentan╚Ťii partidelor parlamentare, a╚Öa cum scrie ├«n Constitu╚Ťie. Scopul ├«nt├ólnirii este formarea unei majorit─â╚Ťi parlamentare care s─â sus╚Ťin─â un premier, care ar fi desemnat prin decret preziden╚Ťial. Acesta va avea zece zile la dispozi╚Ťie s─â vin─â ├«n Parlament cu un cabinet ╚Öi s─â-l supun─â ÔÇ×votului de ├«ncredereÔÇŁ, scrie adevarul.ro.
  • ╚śi dac─â nu se formeaz─â o majoritate parlamentar─â, pre╚Öedintele poate desemna un prim-ministru, ├«ns─â misiunea acestuia va fi complicat─â, pentru c─â ar constitui ceea ce este numit ÔÇ×guvern minoritarÔÇŁ. Dac─â este bun negociator, poate ob╚Ťine majoritatea necesar─â - tot 233 de voturi - pentru ├«nvestire.
  • Exist─â ╚Öi varianta ca, ├«n absen╚Ťa unei ├«n╚Ťelegeri politice care s─â aune votul a 233 de parlamentari, s─â r─âm├ón─â Guvernul D─âncil─â, interimar, pentru 45 de zile. Termenul ar expira ├«n jurul datei de 23 noiembrie, iar al doilea tur al alegerilor preziden╚Ťiale este la 24 noiembrie. ╚śi aici, pre╚Öedintele alege premierul interimar, care poate fi ╚Öi un alt membru al Cabinetului, s─â spunem, de pild─â, Ana Birchall. Un Guvern interimar nu poate adopta Ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â ╚Öi nici proiecte de legi - a╚Öadar, nici rectificarea, nici Legea bugetului nu pot fi adoptate. S-a mai ├«nt├ómplat ├«n 2009, ├«n pragul alegerilor preziden╚Ťiale, cu guvernul Boc demis prin mo╚Ťiune de cenzur─â.
  • De urm─ârit de ce se petrece ├«n PSD ├«n cazul c─âderii Cabinetului D─âncil─â.
  • Dac─â r─âm├óne ├«n func╚Ťie Guvernul D─âncil─â, dac─â pic─â mo╚Ťiunea, se reia discu╚Ťia despre remanierea/restructurarea executivului. ALDE a ie╚Öit de la guvernare, s-a schimbat compozi╚Ťia Guvernului, iar Constitu╚Ťia folose╚Öte aceea╚Öi sintagm─â de la ├«nvestirea unui nou Guvern  are nevoie de ÔÇ×votul de ├«ncredere al ParlamentuluiÔÇŁ.
  • Este posibil s─â se ajung─â din nou la medierea Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale, pentru a delimita termenul pe care ├«l are la dispozi╚Ťie un guvern care ╚Öi-a schimbat compozi╚Ťia politic─â pentru a se prezenta ├«n fa╚Ťa Legislativului. ALDE a plecat de la guvernare ├«n ultimele zile ale lui august.
  • Dac─â pic─â mo╚Ťiunea, Opozi╚Ťia mai poate relua demersul abia anul viitor, ├«ncep├ónd cu luna februarie, p├ón─â ├«n var─â.
  • ├Än privin╚Ťa alegerilor anticipate, pe care le solicit─â USR ╚Öi PLUS, discu╚Ťiile ╚Öi procedura pot ├«ncepe abia ├«n noul mandat preziden╚Ťial, adic─â din decembrie. Este nevoie ca pe parcursul a 60 de zile s─â cad─â la vot ├«n Parlament dou─â propuneri succesive de nou Guvern.

Citește și:

Joi se decide soarta Guvernului Dăncilă. Votul moţiunii de cenzură ar putea schimba scena politică

Lucruri neștiute despre premierul Viorica Dăncilă. Ce face când nu este filmată

survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
iumor jpg
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
alexandra stan sexy png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
protest cannes 2022 FOTO EPA EFE (4) jpg
Miron Mitrea FOTO Eduard Enea
cehia carantina jpeg
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg