La ce să fii atent când cumperi o locuinţă într-un bloc nou
Ultima actualizare:
Alina B. a cumpărat un apartament nou construit, iar după câteva luni au început problemele: infiltraţii de la apa de ploaie, mirosuri neplăcute de la fosă, puţul care nu face faţă numărului de locatari. Ce să facem ca să nu ajungem într-o astfel de situaţie? Cristian Memetiş, specialist în imobiliare şi director general Viacasa, ne spune la ce să fim atenţi.
- Utilităţile sunt instalate? Este posibil ca utilităţile să existe sau este posibil să fii obligat să te ocupi tu de acest aspect. Atenţie! Chiar dacă există utilităţi, contractele sunt pe numele dezvoltatorului, deci trebuie, odată cu cumpărarea locuinţei, să le treci pe numele tău.
Apartamentele din blocurile noi au centrale termice. Solicită toate documentele centralei, pentru că, pe baza lor, va trebui să faci reviziile.
- Verifică puţul! Multe blocuri au fosă septică, iar pentru apa potabilă se foloseşte un puţ. Alina ne-a povestit că puţul blocului în care s-a mutat e mic şi pompele se ard frecvent. Ar trebui să soliciţi ajutorul unui specialist, care să inspecteze puţul. Pentru a fi potabilă, apa trebuie filtrată, iar blocul trebuie să aibă o instalaţie specială. Alina ne-a spus că apa de la robinet conţine un nivel mare de mangan, iar locatarii consumă doar apă îmbuteliată.
- Nu uita de fosa septică! Blocurile noi, care nu sunt racordate la reţeaua de canalizare, au fosă septică. Întreabă unde e amplasată, ca să nu te trezeşti că se află chiar în faţa geamului tău. Dacă nu există fosă septică, ar trebui să fie o staţie de epurare. Mare grijă! Dacă lângă blocul tău mai există încă un bloc, este posibil ca fosa septică să fie destinată ambelor imobile. Deci, o vei împărţi şi cu vecinii. Dar fosa septică trebuie să şi facă faţă unui număr atât de mare de oameni.
- Atenţie la infiltraţii! E una dintre marile probleme cu care se confruntă foarte mulţi locatari ai blocurilor nou construite. Alina se numără printre cei ghinionişti. „Când am cumpărat apartamentul, totul părea în regulă. Apoi, când au venit ploile, au apărut infiltraţii pe peretele dintr-un dormitor, iar dezvoltatorul nu a rezolvat nici până acum problema”, ne-a spus proprietara. Ce poţi face? Solicită ca, în contractul de vânzare, dezvoltatorul să se oblige să repare viciile ascunse. În acelaşi timp, asigură-te că există o carte tehnică a imobilului. E importantă în cazul reparaţiilor.
- Din ce material sunt pereţii? Pereţii interiori ar trebui să fie din cărămidă sau beton, în nici un caz din rigips. Ei ar trebui să fie groşi, asigurând izolare fonică. Sunt cazuri în care pereţii despărţitori a două apartamente sunt atât de subţiri încât vecinii aud tot ce se întâmplă dincolo.
- Ce proiecte imobiliare se vor dezvolta în zonă? Dacă în faţa blocului acum este un spaţiu liber, e posibil ca acolo să se ridice o nouă construcţie. Verifică ce proiecte imobiliare se vor dezvolta în zonă ca să nu ai surpriza ca în faţa geamului tău să se construiască o platformă pentru groapa de gunoi sau un bloc înalt care să îţi ia toată lumina din casă.
- Atenţie la infrastructură! Există situaţii când locatarii nu au mai putut intra în bloc din cauza faptului că drumul de acces aparţinea unei alte persoane. „Oamenii au fost obligaţi să ocolească blocul ca să aibă acces la o altă intrare, cea principală fiind blocată cu un gard de proprietarul de drept al acelui teren”, ne-a spus Cristian Memetiş.
- Cât de mare e locul de parcare? Locurile de parcare din subsolul blocului sunt, de multe ori, foarte mici. Alina nu a fost atentă la acest aspect. „M-am trezit că spaţiul pe care eu îl consideram doar al meu este, de fapt, alocat pentru două maşini. Mă rog acum ca locul de lângă cel pe care l-am cumpărat să nu fie vândut”, se plânge femeia.
- Eşti primul locatar? Nu ar fi deloc în avantajul tău, pentru că în această situaţie nu există o asociaţie de proprietari şi pot interveni probleme pe care să nu le poţi rezolva singur. Vei fi la mâna dezvoltatorului.
- Atenţie la eficienţa energetică! „Dacă locuinţa are pereţi exteriori din sticlă, eficienţa termică este mai mică. Aceasta se reflectă în certificatul energetic pe care vânzătorul ţi-l pune la dispoziţie. La Viacasa, un certificat energetic are preţuri între 130-200 de lei. Atenţie şi la poziţionarea apartamentului: dacă e pe colţ, va avea pierderi mai mari de căldură. La fel şi dacă este orientat către nord”, ne-a mai spus Cristian Memetiş.
Avantaje dacă iei de la dezvoltator
- Nu plăteşti comision – Foarte mulţi dezvoltatori îşi vând singuri apartamentele în blocuri şi nu-ţi cer comision la vânzare, aşa cum o fac agenţii imobiliari. Astfel, economiseşti şi până la 1.000 de euro.
- Instalaţiile sunt noi – Ţevile, conductele, instalaţia electrică şi sanitară sunt noi. Nu pot fi comparate cu cele dintr-un bloc „comunist”.
- Vecinii sunt tineri – Ai parte de vecini tineri, ceea ce poate fi un avantaj din punctul de vedere al socializării şi al comunicării cu ei.
- Apartamentele sunt mai mari – În comparaţie cu apartamentele din blocurile vechi, cele noi sunt mult mai mari. Astfel, un apartament cu 3 camere poate ajunge şi până la 80 de metri pătraţi utili, la un preţ foarte convenabil.
- Nu ai gândaci – Fiind un bloc nou, nu există gândaci, furnici şi nici alţi dăunători.
- Nu trebuie să cheltuieşti pentru renovare – Dacă vei cumpăra un apartament într-un bloc vechi, vei dori sau vei fi nevoit să-l renovezi, iar costurile nu sunt deloc de neglijat.