Litoralul, nepregătit pentru sezon. Ce se întâmplă vara aceasta

Ultima actualizare:

    Operaţiunile de  înnisipare  sunt întârziate  Foto: adevarul.ro
Operaţiunile de înnisipare sunt întârziate Foto: adevarul.ro

În vreme ce alte destinaţii cunoscute de vacanţă, cum ar fi Grecia, Bulgaria şi Turcia, şi-au făcut strategii de atragere a turiştilor, România pare codaşă la acest capitol. Cei care vor alege concedii pe Litoralul nostru se vor confrunta cu aceleaşi probleme care se perpetuează de la an la an, dar şi cu cele legate de pandemia de coronavirus.

Sezonul 2021 va începe cu întârziere pe o bună bucată a Litoralului românesc. Aproape jumătate din plaja staţiunii Mamaia, pe porţiunea cuprinsă între Hotelul Sulina şi Arena Regia din Năvodari, va fi predată celor 100 de concesionari abia la 1 iulie, în plin sezon estival, deşi, iniţial, termenul era prevăzut la începutul verii. Anunţul a fost făcut de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), administratorul plajelor, pe motiv că nu vor fi gata la timp lucrările de înnisipare. Proiectul de lărgire a plajelor are o valoare de aproximativ un miliard de euro. Suprafaţa plajelor va câştiga peste 200 de hectare, cu nisip aspirat din Marea Neagră.  

Procesul de stopare a eroziunii costiere a fost întârziat însă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au impus o restricţie după ce s-au descoperit bucăţi de lemn cu potenţial arheologic în zona de unde se excava nisip.


    Plajele din Mamaia vor avea  în jur de 100 de metri lățime Foto: ABADL
Plajele din Mamaia vor avea în jur de 100 de metri lățime Foto: ABADL

Şi agenţii economici au partea lor de vină, după ce au refuzat să-şi demoleze barurile de pe plajă, iar acestea au fost înnisipate. 

O altă problemă o ridică agenţii economici care au concesionat sectoare de plajă în zona Faleza Nord din Constanţa, zonă în care nu există plan urbanistic zonal şi, prin urmare, nu pot fi amenajate beach – baruri. Operatorii de plajă au cerut Primăriei Constanţa să clarifice situaţia. 

Hotelierii înscrişi în Asociaţia Patronală Mamaia acuză Guvernul că HoReCa (sectorul Hoteluri, Restaurante, Catering) nu este sprijinit, reclamând faptul că fondurile n-au venit pentru a susţine această activitate atât de afectată de pandemie. Cu toate acestea, Nicolae Bucovală, prim-vicepreşedinte la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, spune că hotelierii şi-au păstrat angajaţii şi se pregătesc de noua provocare a sezonului turistic. Premierul Florin Cîţu a anunţat deja că, în mini-vacanţa de 1 Mai, staţiunile de pe Litoral vor fi deschise, dar la o capacitate de maximum 70%. 

Staţiuni deschise de 1 Mai 

Litoralul va fi văduvit şi anul acesta de o deschidere triumfală a sezonului turistic, întrucât vor lipsi concertele şi paradele în aer liber. Singura iniţiativă vine de la Asociaţia Patronală RESTO, care intenţionează, după modelul spaniol, să organizeze un concert în iulie, la care să participe peste 1.000 de persoane.


    Turiştii pot veni în nordul  litoralului începând din iulie
Turiştii pot veni în nordul litoralului începând din iulie

„Nu dorim să mai avem o vară fără evenimente. Vrem să organizăm un eveniment în luna iulie, la care să participe peste 1.000 de persoane. Acestea trebuie să prezinte un test COVID - 19 negativ ori certificat de vaccinare. Noi am înaintat deja această propunere către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa“, devăluie, pentru adevarul.ro, Corina Martin, preşedinte de onoare al asociaţiei.„Dacă evenimentul nostru are rezultate proaste, o să înţelegem de ce trebuie să ţinem în continuare închisă industria de evenimente. Dacă vom avea surpriza să dovedim că putem face un eveniment la care oamenii să participe în condiţii de siguranţă, cred că vom atinge două obiective importante. În primul rând, să putem redeschide industria evenimentelor. În al doilea rând, să putem convinge şi mai mulţi oameni să se vaccineze”, completează Corina Martin. 

Click! spune

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse şi vor fi redate turismului. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis - Cazino, Agigea, Eforie (în etapa I) şi plajele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai (în etapa II).  

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net