Ludovic Orban, premier pentru a treia oara? Soluţiile PNL pentru a debloca negocierile

image
Liderul PNL s-ar instala din nou în fruntea Executivului, după ce, acum zece zile, şi-a dat demisia din funcţia de premierFoto: Mediafax

Negocierile pentru formarea unui guvern PNL – USR - PLUS - UDMR sunt blocate şi nu se întrevede o cale de ieşire până la Crăciun. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, care a anunţat că, deocamdată, nu va interveni. Poziţia PNL pare ştirbită atât de atacuri din interior la poziţia liderului Ludovic Orban, cât şi de politica dură de negocieri a celor de la USR - PLUS.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, i-a strâns marţi seară pe mai mulţi lideri ai partidului şi i-a anunţat că are o soluţie pentru a debloca negocierile cu USR – PLUS şi cu UDMR pentru formarea guvernului, scrie adevarul.ro. Orban le-a comunicat că ar vrea să fie susţinut de partid pentru funcţia de premier. Prin această mutare, USR - PLUS ar urma să aleagă şefia Camerei sau a Senatului. Surse din interiorul PNL susţin că Orban a prezentat situaţia ca şi cum USR- PLUS era de acord cu acest lucru în weekend. 

image
Florin Cîţu nu agreează ideea să renunţe din nou la varianta de prim-ministru

În acest moment, Florin Cîţu ar fi spus că refuză să se retragă singur, cum ar fi fost nevoit s-o facă şi astă - iarnă, şi a cerut un vot al Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL. El a fost susţinut de Raluca Turcan şi de Rareş Bogdan. Cel mai vehement contestatar al lui Orban a fost, surprinzător, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. Potrivit Digi 24, acesta a criticat planurile şefului şi a subliniat că PNL nu-şi permite acum să repete figura din iarnă, când Câţu ar fi fost retras din funcţia de premier, pentru că s-ar face de râs. ”Avem un elefant în cameră, care subminează eforturile partidului”, l-a atacat Sighiartău pe Orban. ”Poţi să-ţi dai demisia din partid, dacă nu-ţi convine”, i-ar fi replicat Orban secretarului general al PNL, potrivit aceleiaşi surse

În cele din urmă, Raluca Turcan i-a cerut lui Orban, în numele celor prezenţi, un acord scris din partea USR - PLUS şi UDMR în ceea ce priveşte susţinerea ca premier, dacă ar fi să fie luată în calcul retragerea lui Florin Cîţu. Supărat, Orban a contactat deja liderii din teritoriu şi ceilalţi membri ai conducerii centrale pentru a le cere părerea.

În timp ce PNL avea aseară o şedinţă a Biroului Politic Naţional în sistem de teleconferinţă pentru o poziţie definitivă, USR - PLUS a revenit cu o poziţie mult mai fermă decât cu o zi înainte.

image
Robert Sighiartău l-a atacat frontal pe şeful său

”Alianţa USR - PLUS îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de a continua discuţiile asupra structurii şi programului unei guvernări pe baza unei majorităţi alături de PNL şi UDMR. Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Preşedintele României, Dacian Cioloş din partea USR - PLUS şi Florin Cîţu din partea PNL, au susţinere din partea noastră. Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR - PLUS, nu răspunde aşteptărilor electoratului de centru-dreapta, care îşi doreşte un nou început şi o guvernare cu mandat reformist”, arăta miercuri Alianţa, într- un comunicat de presă. 

  • Ultima oră. Surse politice susţin că Ludovic Orban are sprijinul PNL pentru a merge la negocierile din coaliţie cu două variante. Prima: Orban - premier, Cîţu – şef la Senat. A doua: Cîţu - premier, Orban - şef la Camera Deputaţilor.

Click! spune

Pe 7 decembrie, Ludovic Orban şi-a prezentat demisia din fruntea guvernului. Decizia a survenit după ce Klaus Iohannis i-a cerut să-şi asume eşecul de la alegerile parlamentare, potrivit digi24.ro. În locul său, mandat pentru formarea unui nou guvern a primit ministrul de Finanţe, Florin Cîţu. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a preluat interimar funcţia de premier.

borcea piscina JPG
IMG 0810 jpg
1 meghan kate jpg jpeg
gianina corondan tb1000 jpg
ioana ginghina cu fiica jpg
giulia anghelescu2 png
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
andra maruta copii png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
pride lgbt new york5 png
calendar ortodox 2021 27 iunie sfantul cuvios samson primitorul de straini png
Neversea2019 0706 184002 9091 AH   WEB size  jpg
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg