Marea iubire dintre Regina Ana și Regele Mihai. Ce a făcut Ana când și-a văzut sortitul?

simeon stalpnicul png
Regina Ana și regele Mihai s-au căsătorit în iunie 1948

Regina Ana și Regele Mihai au trăit o poveste de dragoste ca-n filme. S-au iubit din momentul în care s-au văzut pentru prima oară și până în ultima clipă de viață. La 1 august, se împlinesc doi ani de când Regina Ana a părăsit această lume, lăsând în urmă multe amintiri frumoase atât pentru soțul și fiicele sale, cât și pentru românii care au iubit-o.

Între Regina Ana și Regele Mihai s-a născut încă din clipa în care s-au văzut o relație specială, așa cum doar pe marile ecrane vedem. La acea vreme, el avea 20 de ani, ea, 24. Dar Regele o văzuse pe aleasa inimii lui cu ceva timp în urmă. Atunci s-a și îndrăgostit de Principesa Ana de Bourbon Parma, fără ca aceasta nici măcar să fi știut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cinematografele de la București prezentau, înainte de film, scurte reportaje de știri, cea mai mare parte de pe front. Într-o zi Regele Mihai, aflat în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreție.

Mihai a păstrat acest secret vreme de patru ani, când destinul a decis că e vremea să-și întâlnească aleasa inimii. Iar acest lucru s-a întâmplat la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, acolo unde atât Regele Mihai, cât și Ana de Bourbon-Parma fuseseră invitați.

simeon stalpnicul png
O fotografie din anii '80

Când l-a văzut prima dată pe cel care avea să-i devină soț, Ana s-a fâsticit și l-a salutat militărește, lovindu-și puternic câlcâiele. Și-a dat seama ce a făcut și, rușinată, a părăsit imediat încăperea. Acela a fost momentul de început al dragostei lor. De altfel, șapte luni mai târziu Mihai și Ana s-au căsătorit, în iunie 1948, la Atena.

Regele Mihai trecuse, deja, prin cea mai grea încercare a vieții sale. Fusese forțat să abdice de regimul comunist de la București, la 30 decembrie 1947. Niciun moment, Ana nu a ezitat să-și urmeze soțul în exil. Astfel, s-au instalat în Marea Britanie, unde au locuit între 1950 și 1956. Apoi, în Elveția, la Lausanne și la Versoix.

Nimic nu le-a zdruncinat însă dragostea unuia pentru celălalt. Au fost mereu împreună, iar, în cei 68 de ani de căsătorie, au fost separați câteva săptămâni, în perioada 1964-1973, când Regele Mihai a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York, o meserie care nu i-a fost niciodată pe plac.

Rodul dragostei lor sunt cele cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria, pe care le-au crescut în exil.

simeon stalpnicul png
Una dintre ultimele fotografii împreună, realizată în ianuarie 2016, în Elveția

Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit, rând pe rând, „nunta de argint”, la 10 iunie 1973, în Germania, apoi pe cea „de aur”, în iunie 1998, în Franța, apoi pe cea „de diamant”, între 10 și 12 iunie 2008, în România, la București și la Sinaia, pentru ca, în iunie 2013, s-o marcheze și pe cea „de safir”, la împlinirea a 65 de ani de mariaj.

La 1 august 2016, povestea lor de iubire a trecut în altă dimensiune, odată cu moartea Reginei Ana. La un an și patru luni de la despărțirea lor pământească, Regele Mihai s-a stins, la 5 decembrie 2017, iar cei doi se odihnesc, de atunci, unul lângă celălalt în necropola regală de la Curtea de Argeș.

simeon stalpnicul png
Regele Mihai și Regina Ana sunt înmormântați la Curtea de Argeș

Comemorată la doi ani de la moarte

La sfârșitul săptămânii trecute, membrii Familiei Regale i-au făcut Reginei Ana parastasul de doi ani. Astfel, sâmbătă, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu au participat la o slujbă de pomenire a Reginei Ana, ținută la biserica ortodoxă din Săvârșin, județul Arad. Slujba a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, alături de PS Episcopul Vicar Emilian și de părintele paroh Călin Mădăluță.

simeon stalpnicul png
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în timpul pomenirii de la Săvârșin

Apoi, duminică, la Parohia Romano-Catolică din orașul Făget, județul Timiș, Majestatea sa Margareta și Principele Radu au participat la o Liturghie cu Recviem, pentru a comemora împlinirea a doi ani de la trecerea la Domnul a Reginei Ana.

simeon stalpnicul png
Majestatea sa Margareta și Principele Radu au participat la Liturghia Recviem ținută la Parohia Romano-Catolică din Făget, Timiș
cub florin zamfirescu png
Adriana și Eliza Iliescu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
jude law phillipa coan jpeg
Rica Raducanu, Facebook jpg
cub anca androne png
cub bromania png
Alexandrova
Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg