Marți se votează moțiunea de cenzură. Care este planul PNL

Ultima actualizare:

    Marți, 5 octombrie, Guvernul Cîțu ar putea fi demis
Marți, 5 octombrie, Guvernul Cîțu ar putea fi demis

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîțu va fi dezbătută şi supusă la vot marţi de plenul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi "pentru" însă voturile PSD, USR, AUR sunt mai mult decât suficiente pentru demite Executivul.

Initulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!", moţiunea a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD.

Marți se votează moțiunea de cenzură. Ultimele calcule înainte de vot

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu. PSD, USR şi AUR, care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, în timp ce PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

  • PSD - 157 de parlamentari
  • PNL - 134 de parlamentari
  • USR - 80 de parlamentari
  • AUR - 43 de parlamentari
  • UDMR - 29 de parlamentari
  • Minorități - 18 parlamentari
  • Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD - USR - AUR - 280 de parlamentari


    Marți, 5 octombrie, ultima zi a lui Florin Cîțu la Palatul Victoria
Marți, 5 octombrie, ultima zi a lui Florin Cîțu la Palatul Victoria

Florin Cîțu: „Liberalii participă la dezbatere, dar nu votează”

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota. El a afirmat că, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă şi a subliniat că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.


    Kelemen Hunor a declarat că nu dorește plecarea Guvernului Cîțu, dar calculele arată altceva
Kelemen Hunor a declarat că nu dorește plecarea Guvernului Cîțu, dar calculele arată altceva

Kelemen Hunor, UDMR: „Aș fi ipocrit să spun că Guvernul va rezista”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că speră ca Guvernul să nu cadă, dar nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic. „Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită", a precizat Kelemen Hunor.


    Sorin Grindeanu a precizat că PSD va vota „la vedere”
Sorin Grindeanu a precizat că PSD va vota „la vedere”

Sorin Grindeanu, PSD: „Vom vota la vedere”

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, că senatorii şi deputaţii partidului vor vota moţiunea de cenzură la vedere. „Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori şi deputaţi, vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîţu şi a acoliţilor lui", a declarat Grindeanu.

El a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului să identifice soluţii astfel încât toţi parlamentarii să participe la vot. El a menţionat că unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.


    Ionuț Moșteanu anunță de pe acum plecarea lui Cîțu din funcția de premier
Ionuț Moșteanu anunță de pe acum plecarea lui Cîțu din funcția de premier

Ionuț Moșteanu, USR PLUS: „Florin Cîțu va pica”

Şi parlamentarii USR PLUS vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota la vedere, după cum a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.„Cert este că am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (...) toţi parlamentarii USR PLUS vor fi la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine, Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria", a afirmat Moşteanu.


    George Simion, vehement la adresa lui Florin Cîțu
George Simion, vehement la adresa lui Florin Cîțu

George Simion, AUR: „Nu suntem de vânzare”

De asemenea, parlamentarii AUR vor vota în favoarea moţiunii de cenzură. "Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm", a spus copreşedintele partidului George Simion.

Ce se întâmplă dacă moțiunea trece. Planurile PNL

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Planul liberalilor, în cazul în care moțiune de cenzură trece, este să forțeze învestirea unui guvern minoritar condus tot de Florin Cîțu. Astfel, varianta de lucru la PNL este ca președintele Klaus Iohannis să propună după consultări un premier de sacrificiu, care să fie respins de Parlament, urmând ca a doua propunere de premier să fie Cîțu. 

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că un nou guvern condus de Florin Cîțu va fi învestit cu voturile PSD, într-o perioadă de criză sanitară din cauza pandemiei de COVID-19. „Vor face la fel cum au făcut când l-au votat pe Ludovic”, au declarat sursele citate. Astfel, aceștia se așteaptă la un guvern minoritar PNL -UDMR, învestit în luna noiembrie cel târziu.

Ce se întâmplă dacă moțiunea este respinsă

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net