Mașini și case sub ape. Situația revoltătoare prin care trec localnicii din județul Timiș

Ultima actualizare:

Mesajele RO-Alert i-au speriat pe locuitorii din Timiș, în această dimineață. A fost emis cod roşu de inundaţii, iar mulţi localnici au fost avertizați că sunt în pericol să fie evacuați. Totodată, 65 de elevi, dar și profesori, au fost scoși de la ore. Avertizarea cod roșu, emisă pe râul Bega, a fost prelungită până marți dimineață.

Apa a intrat în casele oamenilor din județul Timiș Foto: ISU Timiș
Apa a intrat în casele oamenilor din județul Timiș Foto: ISU Timiș

Râul Bega se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, în zona localităţilor Făget - Lugoj din judeţul Timiş, până marți dimineață. Localnicii se plâng că apa le-a intrat în case, iar la unele școli din zonă cursurile s-au suspendat. 65 de elevi și profesori au fost trimiși acasă.

Și în judeţul Caraş-Severin, pe patru râuri sunt depăşite cotele de atenţie, iar în judeţul Hunedoara mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată în zona Petroşani, blocând traficul feroviar.

Cauza acestui fenomen

Cauza acestui fenomen: precipitațiile abundente înregistrate în ultimele 3 zile pe întreg spațiul hidrografic Banat căzute peste stratul de zăpadă deja existent au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depășiri ale cotelor de apărare.

Ce spun autoritățile

Până acum a fost nevoiți să evacuăm cinci gospodării, să emitem un mesaj ro-alert către locuitorii din zone cu recomandările normale pentru acest gen de situații, să nu se deplaseze cu autoturism în zona inundată, să curețe șanțurile și rigolele pentru a permite evacuare apei, să sune la 112 dacă este cazul.

La ora 8.45 am convocat o ședință a Comitetelei Județean pentru situații de urgență. Suntem în dispozitiv cu echipa ISU și sistemului de gospodărie apelor și așteptăm să vedem cum evoluează situația, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, pentru Antena3. 

Dacă situaţia o va impune, vom evacua un număr mai mare de oameni. În momentul de faţă nu este cazul. Mă gândesc că în cel mai scurt timp își pot găsi locul pe la vecini (persoanele deja evacuate, n.r.), până în momentul în care punem la punct ceva, dacă este cazul, a mai declarat prefectul.

Codul roșu de inundații, prelungit până marți dimineață

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii, ce vizează râuri din Banat, Transilvania şi Crişana. Potrivit sursei citate, în intervalul 27 februarie, ora 12:00 - 28 februarie, ora 8:00, va fi Cod roşu de viituri pe râul Bega, sectorul S.H. Făget - S.H. Balinţ (judeţul Timiş). Pe acest segment vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare. De asemenea, în perioada 27 februarie, ora 12:00 - 28 februarie, ora 16:00, va fi valabil un Cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna - sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Bega - bazin amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Pogăniş - bazin amonte de Acumulare Cadar Duboz şi Bârzava - sector aval S.H. Moniom, Moraviţa - sector aval S.H. Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Conform hidrologilor, până marţi, la ora 00:00, un Cod galben de viituri vizează următoarele cursuri de apă: Tur - sector aval S.H. Turulung (judeţul Satu Mare), Şieu - afluent al Someşului Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crasna - sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Negru - sector aval S.H. Beiuş (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb - sector aval S.H. Crişcior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Niraj - afluent al Mureşului (judeţul Mureş), Bega - bazin amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net