Medic ATI: "Alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Am ajuns acolo, credeați că n-am ajuns?"

image
Coronavirusul te poate aduce la Terapie IntensivăFoto: Arhiva Click!

Cutremurător! Cele mai negre scenarii ale medicilor încep să se adeverească. La nici 60 de kilometri de București, la Spitalul Județean Ploiești, medicii au ajuns să aleagă cine are mai multe șanse să trăiască și cine nu, din cauză că sistemul medical este pus sub o presiune inimaginabilă, de când a crescut numărul de cazuri Covid-19.

Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU, a vorbit la Digi24 despre acest lucru. De câteva săptămâni bune, medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Bolnavii care ar avea nevoie de terapie intensivă așteaptă și câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că nu au loc.

Ați fost nevoită până acum să luați o decizie din acelea urâte? a fost întrebată, luni seara, la Digi24, Violeta Tănase, șefa secției UPU de la Spitalul Județean Ploiești. 

Da!

Adică cineva trăiește, cineva nu trăiește?

Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.

Adică pe cel care are cele mai multe șanse.

Da!

De câtă vreme luați decizii de-astea?

De două-trei săptămâni suntem în această situație critică.

Între un tânăr și o persoană în vârstă veți alege tânărul pentru un pat de terapie intensivă?

Mă întrebați pe mine ca persoană? Da. Nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da.

Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu? 

Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns! Mi-aș dori ca cei (autoritățile - n.r.) care iau astfel de decizii (întârziate - n.r.) de organizare, de instruire, să-și facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgențe și prin Terapie Intensivă. Așa, ca să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare”

Cum s-a ajuns în această situație

„Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi - și nu sunt puțini - au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal. Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a explicat medicul Violeta Tănase.

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
BeFunky collage (22) jpg
cub andreea banica animat gif
BeFunky collage (18) jpg
Roxana, alături Liviu Guță
cub larisa iordache png
festivalul dovleacului png
Cataracta Shutterstock 3 png
image
image
image
image
7 front elvetianca pensiune jpg
6 baza 1 garsoniera jpg
rate banci jpg
calendar ortodox 2021 03 octombrie sf dionisie aeropagitul png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu