Medic, despre tânărul mort după ce a plecat din spital: «Putea avea ani de viaţă în faţă. Avea mamă, prietenă»

8 septembrie 2021
image
Dr. Cristian Oancea regretă decizia tânărului de a părăsi spitalul în ciuda indicațiilor medicilorfoto: Inquam Photos

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a explicat pentru News.ro întreg parcursul tânărului de 34 de ani cu COVID-19, care a stat internat pe secţia de ATI a unităţii sanitare aproape o lună şi care, după ce s-a simţit mai bine, a cerut pe semnătură să părăsească spitalul, deşi medicii i-au explicat riscurile la care se expune dacă face acest lucru.

Înviat de medici pe patul de spital într-o lună, mort pe “proprie răspundere” în câteva ore. Internat cu plămânii distruşi în proporţie de 80%, fără posibilitatea de a respira după ce s-a tratat acasă cu vitamine, un tânăr de 34 de ani infectat cu Covid 19 a fost salvat la Timişoara cu eforturi umane şi financiare imense însă a murit la scurt timp după ce a cerut să plece din spital pe proprie răspundere. În urmă cu numai o săptămână, bărbatul a povestit de pe patul de spital că a fost la un pas de moarte, că nu a crezut în existenţa virusului şi că nu s-a vaccinat anti-Covid pentru că nu a crezut că va face o formă gravă a bolii. 

Medicul şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara atrage atenţia asupra faptului că sunt pacienţi care cer acest lucru şi că astfel îşi pun vieţile în pericol, dar şi asupra faptului că există şi pacienţi care refuză oxigenul pe motiv că acesta le distruge plămânii. 

“Este un caz trist pentru noi toţi, gândiţi-vă că acest tânăr de 34 de ani, am tras de el să-l convingem să se interneze, avea plămânii distruşi 80%, am tras de dânsul să-l convingem că oxigenul aduce beneficii în starea în care era dânsul, colegii din terapie intensivă au lucrat necontenit aproape o lună de zile până când acest pacient a ieşit pe picioarele lui din terapie intensivă deşi a stat şi intubat, voia să se vaccineze, începea să creadă în beneficiile vaccinării, vedeţi ce s-a întâmplat la el comparativ cu prietenul lui care era vaccinat şi care avea o formă foarte uşoară de boală, dar, probabil că, văzând că este pe picioare, simţindu-se din nou tânăr, a crezut că a trecut dintr-o dată boala care a dat peste el. 

Colegii de la Boli infecţioase şi de la terapie au încercat să-i explice că mai trebuie să rămână pentru anumite ajustări terapeutice şi să înceapă recuperarea respiratorie şi osteo-musculară, mai ales musculară, pentru că practic tonicitatea a fost scăzută cât timp el a fost intubat, numai că, nesocotind sfatul medicilor, el a zis că se duce într-un spaţiu locativ în Timişoara”, a explicat pentru News.ro Dr. Cristian Oancea. 

Dr. Cristian Oancea: ”Probabil că a făcut o embolie pulmonară, apoi un stop cardio-respirator”

“Din nefericire nu a urmat nici acest lucru, s-a dus undeva la vreo 60 de kilometri de Timişoara şi probabil că mersul pe şoselele care nu sunt ideale la noi în ţară, mersul îndelungat, o oră jumătate sau două sau cât o fi mers, el s-a simţit rău pe drum, probabil că a făcut o embolie pulmonară, nu s-a întors, a continuat drumul şi când a ajuns la destinaţie, acolo a făcut un stop cardio-respirator. 

Ambulanţa, când a ajuns, a încercat manevre de resuscitare, dar, din nefericire, nu s-a putut face nimic. O decizie greşită, ignorând sfatul medicului, un caz care putea să aibă ani de viaţă în faţă, s-a sfârşit brusc şi subit, nerespectând sfaturile medicale”, a spus dr. Oancea. 

”A luat această decizie complet iresponsabilă din punctul meu de vedere, toţi colegii noştri, în special cei din terapie intensivă au rămas stupefiaţi când au aflat ce a făcut. 

Avea mamă, avea o prietenă, nu era căsătorit, avea prieteni mulţi, era îndrăgit, dar, având şi vârsta de 34 de ani, decizia şi-a asumat-o, în repetate rânduri a făcut presiuni pe cadrele medicale să plece, a zis că oricum pleacă din spital, nu putem să reţinem omul împotriva voinţei lui, nu am făcut niciodată acest lucru, încercăm să convingem pe toate canalele noastre de comunicare, cu toată experienţa noastră, dar câteodată suntem biruiţi. Am avut colegi pe care i-am tratat, familiile noastre le-am tratat, nu dorim răul nimănui, dorim binele pacienţilor dar rugăm pacienţii să aibă încredere în personalul medical şi să fie responsabili”, face apel dr. Oancea. 

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (19) jpg
BeFunky collage (18) jpg
bobonete jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
virus shutterstock 22366534 0 jpeg
ambulante londra jpeg
1 telefon png png
kate middleton jpg
646x404 jpg
image png