«Mi-am amanetat verigheta să-mi pot plăti rata la bancă»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cerceii de aur de la bunica, verighetele, plasmele din sufragerie sau telefoanele de ultimă generaţie. În disperare de cauza, românii le scot pe toate la amanet. Banii primiţi pe ele sunt puţini, însă ratele neplătite, nunţile sau înmormântările, îi fac pe oameni să accepte aproape orice sumă.

Doru Pădureană (25 de ani) lucrează ca şofer. Cum toate preţurile au explodat, iar facturile sunt din ce în ce mai mari, bărbatul este nevoit să facă drumuri dese la amanetul din zona Moşilor din Capitală.

"Vin o dată la câteva luni atunci când am nevoie urgent de bani. Am adus verigheta ca să plătesc banca. Se apropie toamna, cheltuielile vor fi şi mai mari, aşa că nu am nevoie de alte datorii. Când îmi iau salariul vin şi o scot, nu e o problemă", ne-a spus tânărul.

După ce i-a evaluat verigheta din aur de 14k, Constanţa Radu, bijutierul evaluator de la casa de amanet, i-a oferit pe ea 485 de lei, bani pe care Doru i-a acceptat fără nici o reţinere.

"În general, oamenii care vin la noi au nevoie de bani pentru treburi urgent: rate la bancă, facturi, întreţinere, unii chiar nunţi sau înmormântări. Am avut şi o bătrână a venit cu verighetele pentru a lua bani de operaţie la fiere.Cam 80% din cei care vin recuperează bijuteriile, restul le pierd. La alte case de amanet se pun gaj telefoane sau televizoare", afirmă Constanţa Radu.

Femeia afirmă însă că sunt şi mulţi români care vor să dea ţeapă caselor de amanet şi aduc bijuterii false sau doar placate cu aur. "Am avut clienţi care au venit cu cercei umpluţi cu pilitură, sau inele placate. Trebuie să fii atent la zgomotul scos. Eu pilesc puţin inelele şi-mi dau seama imediat dacă sunt bune sau nu", explică Constanţa.

simeon stalpnicul png

125 de lei, gramul de aur de 18k

Sute de craioveni trec zilnic pragul caselor de amanet. Acestea au devenit o sursă sigură de bani, având în vedere că un gram de aur de 18 karate este evaluat la 125 lei.

La Bucureşti, preţurile la casele de amanet vizitate de reporterii Click! sunt cam la fel cu cele din Oltenia. Gramul de aur de 18 karate este între 121 şi 127 de lei, iar cel de 14 karate între 95 şi 103 lei. La electronice se oferă în jur de 30% din valoarea produsului la mâna a doua.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net