«Ni s-au topit bocancii de la flăcările din Văcărești»

Ultima actualizare:

    Fotografii: Sever Gheorghe, Inquam
Fotografii: Sever Gheorghe, Inquam

Dimineaţa pleacă la serviciu, dar nu ştiu dacă seara se mai întorc teferi acasă. Sunt tineri, frumoşi şi mai presus de toate curajoşi. Sunt pompierii noştri, care se luptă zilnic cu flăcările. În incendiul de la Văcăreşti li s-au topit până şi bocancii.

Sunt oameni, însă nu ca noi toţi. Sunt speciali pentru că pot salva vieţi în fiecare secundă. Mereu în alertă, pregătiţi în orice moment pentru sunetul alarmei care se aude precum un strigăt de ajutor, pompierii sunt conştienţi de presiunea pe care o au pe umeri. 

Pompierii s-au luptat patru zile  cu incendiile izbucnite  în Delta Văcăreşti
Pompierii s-au luptat patru zile cu incendiile izbucnite în Delta Văcăreşti

”În maximum două minute suntem echipaţi şi ieşiţi pe poartă. Nu e timp de aşteptat. De noi depinde dacă omul mai are un acoperiş deasupra capului sau nu, dacă mai trăieşte sau dacă pleacă pe lumea cealaltă. Avem o mare răspundere. Este greu, riscant, dar cineva trebuie să facă şi asta”, ne spune Bădia, aşa cum este alintat de colegi Nicolae Badea. 

La finalul intervenţiilor,  pompierii au fost sleiţi de puteri
La finalul intervenţiilor, pompierii au fost sleiţi de puteri

El, împreună cu băieţii de la Detaşamentele Apărătorii Patriei şi Vitan, s-au luptat patru zile cu flăcările izbucnite din senin în Delta Văcăreşti, din Capitală. Prima dată s-a dat alarma luni după-amiază. Când au ajuns acolo au văzut că limbile de foc erau uriaşe. Ardea vegetaţia uscată. Au stins vălvătaia în două ore, iar a doua zi au luat-o de capăt. Sâmbătă coşmarul s-a repetat, la fel şi ieri. În total au ars aproximativ 25.000 mp de vegetaţie.  

Aproximativ 25.000 mp  de vegetaţie au ars
Aproximativ 25.000 mp de vegetaţie au ars

”Am mers pe jar încins. Pe unde călcam ardea mocnit. Unui coleg i s-au topit tălpile de la bocanci. De la căldura extremă, probabil că erau peste 70 de grade Celsius, ne strângea casca pe cap”, îşi amintesc pompierii, care aveau pe ei un echipament de 20 kg.

La finalul intervenţiei, au picat laţi. Nu se plâng de viaţa dură, vor doar să le fie respectată munca şi să fie ajutaţi în trafic de şoferi. Cu cât ajung mai repede la caz, cu atât finalul va fi unul fericit. Pentru salvatorii noştri succesele nu se numără în bani, ci în numărul de intervenţii reuşite, în numărul de vieţi salvate şi într-un zâmbet pe care îl putem oferi ori de câte ori dăm ochii cu ei.

«Mi se pare suspect să avem atât de multe focuri»

Cristiana Paşca Palmer,  ministrul mediului
Cristiana Paşca Palmer, ministrul mediului

Patru încendii au avut loc în doar şase zile. Primul a fost anunţat pe 11 iunie, al doilea pe 12 iulie, al treilea pe 16 iulie, iar ultimul  pe 18 iulie. Cristiana Paşca Palmer, ministrul mediului, crede că focurile nu sunt întâmplătoare şi că sunt puse de o mână criminală. ”Mi se pare suspect că în câteva zile avem atât de multe focuri. Se mai întâmplă să se aprindă vara pentru că e foarte cald, de la o ţigară, dar într-unul din aceste incendii ştim că s-a dat foc la nişte anvelope sus şi au fost rostogolite. În mod normal, n-ar trebui să fie interes imobiliar acolo, pentru că odată declarată arie protejată, nu se mai poate face dezvoltare imobiliară. Sunt proprietari care au acte de proprietate şi sunt în proces de a-şi primi compensaţiile şi alţi cetăţeni care spun că au avut proprietăţi, dar nu au făcut dovada”, a declarat demnitarul ieri, la Digi FM. Zona va fi supravegheată de acum cu camere video racordate la dispeceratul Poliţiei Locale, dar şi cu patrule călări şi pedestre. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net