Noi reguli la plata cu cardul, din 14 septembrie

12 septembrie 2019
image
De sâmbătă, 14 septembrie, plata cu cardul online sau în magazine se va schimba, ca urmare a intrării în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţiFOTO: adevarul.ro

Tot mai mul┼úi rom├óni au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc ├«n mod obi┼čnuit pentru efectuarea pl─â┼úilor, fie la comercian┼úi sau bancomate, fie online. De s├ómb─ât─â, 14 septembrie, regulile se schimb─â radical, scrie adevarul.ro.

Dac─â ave╚Ťi carduri bancare este bine s─â ╚Öti╚Ťi c─â de s├ómb─ât─â, 14 septembrie, se vor aplica noi reguli la plata cu cardul.

Concret, de s├ómb─ât─â, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile europene de protejare a acestor opera╚Ťiuni cu cardul, scrie adevarul.ro.

Acest Regulament, direct aplicabil ├«n Rom├ónia, stabile┼čte cerin┼úele tehnice ┼či m─âsurile de securitate pentru autentificarea strict─â a clien┼úilor ┼či pentru comunicarea ├«n condi┼úii de siguran┼ú─â cu ter┼úii prestatori de servicii de plat─â.

  • Ace┼čtia vor putea oferi consumatorilor, la cererea ┼či pe baza consim┼ú─âm├óntului lor, noi tipuri de servicii de plat─â, cu privire la conturile de pl─â┼úi accesibile online ale consumatorilor deschise la b─ânci sau la al┼úi prestatori.  
  • La pl─â┼úile online cu ajutorul cardului, pe l├óng─â parola 3D Secure primit─â prin SMS la num─ârul de telefon ├«nregistrat ├«n sistem, va trebui s─â introduce┼úi ┼či un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale num─ârului de pa┼čaport, dac─â nu ave┼úi CNP, scrie adevarul.ro.
  • Se aplic─â o nou─â regul─â ┼či pentru pl─â┼úile f─âcute f─âr─â PIN.
  • Pentru unele pl─â┼úi contactless la POS va fi necesar s─â introduce┼úi codul PIN.
  • Dup─â fiecare 5 pl─â┼úi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, urm─âtoarea plat─â va trebui s─â fie autorizat─â prin codul PIN.
  • Dac─â alege┼úi s─â oferi┼úi acces la conturile de pl─â┼úi deschise la b─âncile din Rom├ónia unui Ter┼ú PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau alt─â banc─â, ar trebui s─â ave┼úi control asupra permisiunilor ┼či informa┼úii complete ├«n orice moment privind datele la care are acces respectivul ter┼ú.
  • Cele mai multe b─ânci rom├óne┼čti ├«┼či notific─â ├«n aceste zile clien┼úii cu privire la noile condi┼úii ┼či le comunic─â actualiz─âri ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie.

Notific─âri ale b─âncilor

  • De altfel, ING Bank a trimis ├«nc─â de miercuri clien┼úilor s─âi o notificare prin care-i anun┼ú─â c─â, ├«ncep├ónd de s├ómb─ât─â, 14 septembrie, plata cu cardul online sau ├«n magazine se va schimba, ca urmare a intr─ârii ├«n vigoare a cerin┼úelor obligatorii impuse de directiva european─â de pl─â┼úi, scrie adevarul.ro.

Potrivit ING Bank, plăţile se vor face astfel:

  • Pl─â┼úile pe Internet ┼či ├«n magazine se vor efectua ├«n baza aplic─ârii procedurii de autentificare strict─â a clien┼úilor cu anumite excep┼úii (pl─â┼úi de valoare mic─â sau pl─â┼úi recurente). Asta ├«nseamn─â c─â vor trebui parcur┼či c├ó┼čiva pa┼či adi┼úionali pentru validarea/autorizarea pl─â┼úilor ├«n online ┼či ├«n magazine.

Cum pl─âte┼čti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure:

  • La pl─â┼úile online cu ajutorul cardului, pe l├óng─â parola 3D Secure primit─â prin SMS la num─ârul de telefon ├«nregistrat ├«n sistem, va trebui s─â introduce┼úi ┼či un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale num─ârului de pa┼čaport.

Cum pl─âte┼čti cu cardul ├«n magazine:

Pentru unele pl─â┼úi contactless la POS va fi necesar s─â introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede c─â dup─â fiecare 5 pl─â┼úi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, urm─âtoarea plat─â va trebui s─â fie autorizat─â prin codul PIN.  

Dac─â alege┼úi s─â oferi┼úi acces la conturile de pl─â┼úi deschise la b─âncile din Rom├ónia unui Ter┼ú PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau alt─â banc─â, ar trebui s─â ave┼úi control asupra permisiunilor ┼či informa┼úii complete ├«n orice moment privind datele la care are acces respectivul ter┼ú, scrie adevarul.ro.

Citește și:

Voucherele de vacan╚Ť─â pentru bugetari ar putea cre╚Öte la 2.080 de lei! Banii vor intra direct pe card

C├ó╚Ťi bani cheltuiesc p─ârin╚Ťii pentru anul ╚Öcolar! Uite pe ce se duc

2vancea botez jpg
kate profimedia 0692807495 jpg
loredana chivu jpg
cub marioara man gheorghe png
1alexandra stan mihai morar png
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg
4 vladimir putin doctor profimedia 0343495914 jpg jpeg
refugiati ucraina jpg