Nu ți-ai pus încă cauciucuri de iarnă? Ce amendă riști dacă te oprește poliția

Ultima actualizare:

Iarna pare să își fi intrat în drepturi, începând cu acest weekend, iar toți șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când pleacă la drum.

Cauciucurile de iarnă au devenit obligatorii / foto: Pixabay
Cauciucurile de iarnă au devenit obligatorii / foto: Pixabay

Având în vedere că temperaturile scăzute și ninsoarea au venit pe neașteptate, mulți șoferi ar putea fi tentați să iasă pe carosabilul acoperit de zăpadă cu cauciucuri de vară.

Dar, atenție, pe lângă faptul că există mai multe șanse de accident, puteți fi amendat și de poliție, iar amenzile nu sunt mici.

Potrivit legii, dacă un conducător auto a circulat pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheață ,fără cauciucuri de iarnă, acesta riscă o amendă cuprinsă între 1.300 și 3.000 de lei. De asemenea, certificatul de înmatriculare al autovehiculului va fi reținut.

În cazul în care se circulă pe porțiuni de drum mai dificile sau care nu au fost deszăpezite în prealabil, se recomandă folosirea lanțurilor de iarnă.

A nins în mai multe zone ale României și drumurile s-au blocat

Buzăul este în alertă, sâmbătă seară, întrucât în zona de munte şi la limita cu judeţul Vrancea ninge abundent, stratul de zăpadă depăşind zece centimetri la Bisoca. În Vrancea, la Vintileasca, o maşină a rămas temporar înzăpezită.

În judeţul Braşov, pe DN 10, mai multe TIR-uri şi un autoturism au rămas blocate, din cauza zăpezii sau a lipsei lanţurilor ori anvelopelor de iarnă.

Totodată, traficul este blocat pe drumuri naţionale din judeţele Bihor, Brăila şi Constanţa, din cauza unor copaci doborâţi de vânt. Probleme din cauza zăpezii sunt şi pe DN 13A, în Harghita.

Potrivit Centrului Infotrafic, din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, astfel că traficul estre blocat pe DN 1H, localitatea Şinteu, judeţul Bihor, şi pe DN 22, între localităţile Tudor Vladimirescu şi Scorţaru Vechi, judeţul Brăila.

La mare sunt inundații

Se circulă pe un sens al DN 22C, în localitatea Medgidia, şi DN 38, localitatea Negru Vodă, judeţul Constanţa.

„Pentru că vântul bate cu putere în multe zone ale ţării, recomandăm şoferilor să nu oprească sau să staţioneze în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, care pot fi doborâţi de rafalele puternice pe autovehicule sau chiar persoane”, a transmis sursa citată.

Și pe DN 13A, între Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, judeţul Harghita, mai multe autovehicule nu pot înainta, din cauza lipsei anvelopelor de iarnă. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiştilor. Carosabilul este acoperit cu zăpadă, ninge, se acţionează cu utilaje de deszăpezire, scrie news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net