Obezitatea scade eficien╚Ťa vaccinului ├«mpotriva Covid-19. Explica╚Ťia medicului chirurg Mihai Ionescu

image
S-a dovedit că obezitatea afectează dezvoltarea memoriei imunologice, chiar și la vaccinul anti Covid-19Foto: stirileprotv.ro

Pandemia de Covid-19 a crescut cazurile de obezitate. ╚śi asta din cauza faptului c─â mul╚Ťi rom├óni au renun╚Ťat la mi╚Öcare. Unii nici la serviciu nu au mai fost nevoi╚Ťi s─â fie prezen╚Ťi fizic. Din p─âcate, gr─âsimea ├«n execes d─âuneaz─â grav s─ân─ât─â╚Ťii, iar medicul chirurg Mihai Ionescu spune c─â scade chiar ╚Öi eficien╚Ťa vaccinului ├«mpotriva Covid-19.

Reducerea mobilit─â╚Ťii popula╚Ťiei ├«n timpul pandemiei a crescut cazurile de obezitate la nivel mondial. Din p─âcate, acestea devin mai predispuse la a dezvolta complica╚Ťii grave inclusiv dup─â infect─ârea cu coronavirus, complica╚Ťii ce pot duce chiar la deces.

Solu╚Ťia este ca acestea s─â controleze ├«n mod c├ót mai exigent cu putin╚Ť─â stilul de via╚Ť─â: s─â fac─â mi╚Öcare ╚Öi s─â consume mai pu╚Ťine calorii.  

ÔÇťObezitatea se num─âr─â printre factorii care favorizeaz─â dezvoltarea unor forme mai grave de Covid-19. Situa╚Ťia este cu at├ót mai ├«ngrijor─âtoare cu c├ót pandemia a ap─ârut ├«ntr-un moment ├«n care prevalen╚Ťa persoanelor cu supraponderalitate/obezitate era de peste 20% ╚Öi ├«n continu─â cre╚Ötere la nivel global. Perioada de carantin─â ╚Öi-a pus ╚Öi ea amprenta asupra acestei probleme. Un studiu realizat de Obesity Journal arat─â c─â peste 27 % dintre oameni au m├óncat nes─ân─âtos ╚Öi s-au ├«ngr─â╚Öat cu o medie de 0,27 kg la fiecare 10 zile de la instituirea carantinei ╚Öi a m─âsurilor restrictive ├«n contextul pandemiei de Covid-19ÔÇŁ, declar─â medicul chirurg Mihai Ionescu.

Principalele efecte secundare ale obezit─â╚Ťii

  • Riscul de a dezvolta forme grave de Covid-19

Literatura emergent─â sugereaz─â c─â adul╚Ťii cu obezitate sub v├órsta de 60 de ani sunt mai predispu╚Öi s─â fie spitaliza╚Ťi ╚Öi s─â necesite tratament ├«n unit─â╚Ťi de terapie intensiv─â ├«n cazul infect─ârii cu SARS-CoV-2

  • Obezitatea duce la probleme ce cresc riscul mortalit─â╚Ťii ├«n cazul infect─ârii cu Covid -19

Hiperglicemia, un semn cheie al diabetului zaharat de tip 2, este puternic asociat─â cu persoanele cu obezitate.

Important, s-a demonstrat c─â glucoza seric─â necontrolat─â cre╚Öte semnificativ mortalitatea la coronavirus. Obezitatea cre╚Öte, de asemenea, riscul de severitate a Covid-19 la pacien╚Ťii cu boal─â hepatic─â asociat─â metabolic─â, unde adul╚Ťii cu obezitate au un risc de ╚Öase ori mai mare pentru boal─â sever─â, indiferent de v├órst─â, sex sau comorbidit─â╚Ťi: cum ar fi hipertensiune, diabet ╚Öi dislipidemie.

ARDS ╚Öi leziunea pulmonar─â acut─â sunt dou─â dintre principalele cauze ale morbidit─â╚Ťii ╚Öi mortalit─â╚Ťii la adul╚Ťii infecta╚Ťi.

  • Scade eficien╚Ťa vaccinului ├«mpotriva COVID-19

ÔÇťS-a dovedit, de asemenea, c─â obezitatea afecteaz─â dezvoltarea memoriei imunologice. Vaccinarea antigripal─â la adul╚Ťii cu ╚Öi f─âr─â obezitate are ca rezultat titruri echivalente de anticorpi specifici gripei la 30 de zile dup─â vaccinare, dar titrurile de anticorpi scad semnificativ mai mult la adul╚Ťii cu obezitate comparativ cu adul╚Ťii slabi la 1 an dup─â vaccinare. Acest lucru sugereaz─â c─â ╚Öi vaccinarea contra Covid-19 poate fi mai pu╚Ťin eficient─â la o popula╚Ťie cu multe cazuri de obezitateÔÇŁ, spune chirurgul Mihai Ionescu.

Opera╚Ťia de t─âiere de stomac te ajut─â s─â sl─âbe╚Öti p├ón─â la 12 kg pe lun─â

Cei care nu au ambi╚Ťie ca s─â sl─âbeasc─â pe cale natural─â, pot apela la interven╚Ťia chirurgical─â. Doctorul Ionescu spune c─â, ├«n func╚Ťie de greutatea de plecare, dup─â interven╚Ťia opera╚Ťia de mic╚Öorare a stomacului, pacien╚Ťii ajung la o greutate normal─â ├«n 6 p├ón─â la 12 luni. ├Än prima lun─â se sl─âbesc ├«n medie 7-12 kilograme, iar apoi lunar vor avea o medie de sc─âdere ponderal─â de 3-6 kilograme.

image
Medicul chirurg Mihai Ionescu

Mihai Ionescu este membru ├«n Colegiul Medicilor din Rom├ónia, Societatea de Chirurgie, Asocia╚Ťia Rom├ón─â de Chirurgie Endoscopic─â, Asocia╚Ťia European─â de Chirurgie Endoscopic─â ╚Öi ├«n Consiliul Medical General.

Cite╚Öte ╚Öi: 

De ce oamenii cu obezitate ╚Öi diabet sunt vulnerabili ├«n fa╚Ťa Covid-19. Explica╚Ťia dr. Virgil Musta

Aten╚Ťie la siluet─â! Dac─â e╚Öti obez po╚Ťi contacta mai u╚Öor coronavirus

charlene printul albert2 jpg
alex velea ruby jpeg
FotoJet jpg
Catrinel Sandu
David Popovici la revenirea in tara dupa ce a devenit dublu campion mondial la inot la Budapesta (9) jpg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
Young Jack Sparrow in new Pirates of the Caribbean movie trailer jpeg
arsinel actor jpg
image
image
image
image
george simion freza noua iunie 2022 jpg
calendar ortodox 2021 28 iunie sf chir ioan png
foto1 copy jpg
fosssto1 copy jpg
 Recensamant / autorecenzare Inquam Photos / Octav Ganea
image png