Pe urmele meteoritului din viscol


    Gheorghe Tătaru,  primarul comunei  Bordeşti, e hotărât să  elucideze misterul (foto: Ştefan Borcea)
Gheorghe Tătaru, primarul comunei Bordeşti, e hotărât să elucideze misterul (foto: Ştefan Borcea)

La sfârşitul lunii ianuarie, când în judeţul Vrancea a căzut prima ninsoare serioasă din acest an, locuitorii din mai multe sate susţin că au văzut pe cer fulgere şi au auzit bubuituri misterioase. Oamenii sunt convinşi că un meteorit s-a prăbuşit în zona lor şi-l caută cu mic, cu mare.

Un fenomen meteorologic extrem de rar, în plin viscol, a fost sesizat de locuitorii comunelor Obrejiţa, Dumbrăveni, Urecheşti şi Bordeşti, din judeţul Vrancea. Oamenii spun că în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, practic noaptea în care în Vrancea a început să ningă pentru prima dată în acest an, un fulger şi un tunet asurzitor i-au trezit din somn.

Când s-au uitat pe geam, au văzut o minge mare de foc, care brăzda cerul. Speriaţi, pentru că sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, localnicii din comunele amintite sunt convinşi că un astfel de fenomen nu poate fi decât un meteorit, aşa cum au citit prin cărţi sau au văzut pe la televizor.

„Am 72 de ani şi nu am văzut aşa ceva până acum, ca în luna lui ianuarie să tune. M-am trezit şi am scos aparatele din priză. Era cam două şi jumătate noaptea. Din bătrâni am auzit că nu-i bine atunci când e roşeaţă pe cer. A doua zi, toată comuna vuia că a căzut un meteorit, dar de văzut nu l-a văzut nimeni", ne-a spus Leonora Capmare, din comuna Obrejiţa.

„Pe la ora 2.30 m-am trezit din somn şi doream să anunţ utilajele de deszăpezire să intervină, fiind prima noapte de viscol. Am auzit o bubuitură puternică afară, de s-a trezit şi soţia. Ne-am gândit că sigur s-a prăbuşit un avion prin apropiere. A doua zi, foarte mulţi oameni care au venit la primărie mi-au spus despre tunetul acesta, îngroziţi. Nu pot să uit chipurile lor de oameni înspăimântaţi, bătrânii invocând că a fost un semn de la Dumnezeu", ne-a spus primarul comunei Obrejiţa, Nicu Pardos.

„Toată lumea zice că este meteorit, dar nu se ştie ce a fost acea lumină puternică şi tunetul care ne-a trezit din somn. Nu am căutat deocamdată să aflăm, că zăpada este încă mare şi numai grija asta nu am avut-o. Zgomotul acela şi lumina puternică nu ne ies însă din memorie şi am vrea să aflăm de la specialişti ce a fost, ca să stăm liniştiţi", ne-a precizat primarul comunei Bordeşti, Gheorghe Tătaru.

Ce spun specialiştii

„De obicei, fenomene luminoase se produc în timpul furtunilor însoţite de fenomene orajoase, adică tunete şi fulgere. Fulgerul poate fi şi globular, dar în cazuri rare. Unele dintre fenomenele luminoase pot indica şi o activitate tectonică intensă. În ceea ce priveşte prezenţa vreunui meteorit, nu pot să fac presupuneri, dar pe baza calendarului astronomic ploaia de meteori numită quadrantide a avut deja loc în perioada 2-5 ianuarie 2014", ne-a precizat Alexandra Tătaru, profesor de geografie din Focşani.

cub horoscop supărare png
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
cub horoscop iertare png
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
1 femeie cu accesorii jpg jpeg
Icoana Basilica ro webp
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg