Până la vestea morţii sale, Florin Bogardo a trăit complet uitat

Ultima actualizare:

    Printre cele mai cunoscute compoziţii ale lui Florin Bogardo se numără „Ani de liceu”, „Să nu uităm trandafirii”, ”Eşti primăvara mea”Foto: romaniacultural.ro
Printre cele mai cunoscute compoziţii ale lui Florin Bogardo se numără „Ani de liceu”, „Să nu uităm trandafirii”, ”Eşti primăvara mea”Foto: romaniacultural.ro

Cine mai compune muzică atât de emoționantă, de sensibilă ca a lui Florin Bogardo? Tinerii nici nu îl cunosc pentru că celebrul compozitori din anii 60 – 80, s-a ”ascuns” în ultimii 20 de ani de viață. Nu mai avea pentru cine să compună.

Florin Bogardo a apărut brusc. Un tânăr foarte arătos, cu o voce unică. A apărut pentru prima oară în public la Festivalul de la Mamaia, în 1963, când avea 21 de ani. A participat cu piesa ”Cum e oare?” interpretată de Margareta Pâslaru. Melodia a devenit un hit, iar compozitorul Florin Bogardo a primit premiul Uniunii Scriitorilor. Din 1967 își începe și activitatea de cântăreț: înregistrează multe din compozițiile sale în două variante: una interpretată de el și alta pentru una din vedetele momentului. Au cântat piese compuse de Florin Bogardo Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Margareta Pâslaru.


    Din 1972, Florin Bogardo a compus pentru soția sa, cântăreața Stela Enache.Foto: romaniacultural.ro
Din 1972, Florin Bogardo a compus pentru soția sa, cântăreața Stela Enache.Foto: romaniacultural.ro

Din 1972, compune în special pentru soția sa, cântăreața Stela Enache.

Florin Bogardo s-a retras din viața publică 20 de ani

Stela Enache, soţia compozitorului Florin Bogardo, spune că acesta s-a retras, după Revoluţie, dintr-o lume în care nu se mai regăsea. Aproape 20 de ani, a intrat într-un anonimat autoimpus. S-a închis în carapace şi a refuzat să se întoarcă în lumea artistică. După 1990, nu l-a mai văzut nimeni în afară de soție și cei doi copii ai lor. Singurul moment în care a vorbit a fost în anul 2008, când Radioul a împlinit 80 de ani. Florin Bogardo a câştigat locul 1 al topului «80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio», cu piesa «Eşti primăvara mea», cântată de Aurelian Andreescu.

Compozitorului Florin Bogardo s-a stins din viaţă în ziua de 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 67 de ani. Până la vestea morţii sale, Bogardo a trăit complet uitat.

Cine a fost Florin Bogardo

Un gentleman, o sensibilitate ieşită din comun. Așa își amintesc cei care l-au auzit sau i-au ascuptat compozițiile.

Florin Bogardo s-a născut pe 16 august 1942, la Bucureşti, fiu al unui avocat. De la vârsta de 5 ani, a început să ia lecţii de pian, iar la doar 17 ani, compunea deja fantezii şi preludii pentru pian.

La 21 de ani, în 1963, a debutat la Festivalul de la Mamaia cu piesa „Cum e oare?”, interpretată de Margareta Pâslaru.

Cele mai multe dintre cele 300 de piese ale sale au fost compuse pe versurile unor poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri sau Marin Sorescu.

Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără „Ani de liceu”, „Tu, aprinsă stea”, „Balada pescăruşilor albaştri”, „Să nu uităm trandafirii”, „Dintre sute de catarge”, „O floare albă”, „Să pot” sau „Miracolul iubirii”.

Florin Bogardo a compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurându- se, printre altele, coloanele sonore ale filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net