Paralizaţii vor putea merge cu «puterea minţii»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În laboratoarele Facultăţii de Inginerie Electrică din Iaşi se lucrează, de mai bine de un an, la crearea unei interfeţe creier-calculator care să-i ajute pe bolnavii cu paralizii grave să se mişte perfect normal cu ajutorul unei aparaturi electronice. Sistemul este aproape gata.

Profesorul Marian Poboroniuc este ajutat de câţiva studenţi. Ei lucrează împreună cu specialişti de la companii care produc echipamente medicale în Austria la perfecţionarea unei căşti cu electrozi, cu ajutorul căreia oamenii cu probleme locomotorii să-şi poată folosi mâinile şi picioarele.

Practic, specialiştii ieşeni susţin că bolnavii cu paralizii vor putea să se mişte cu „puterea minţii" dacă vor purta casca respectivă. Aceasta va avea mai mulţi electrozi care se lipesc de scalp, în fiecare regiune a creierului.

Semnalele emise atunci când persoana vrea să se mişte ar fi prelucrate de un amplificator care le-ar traduce în mişcare prin intermediul unor electrozi lipiţi de muşchiul paralizat.

simeon stalpnicul png

„Ideea este de a controla un echipament extern cu puterea gândului. Este o cască pe care se pun nişte electrozi care se lipesc de scalp cu un gel abraziv, în anumite puncte, şi în general dacă reuşeşti pe aria senzorilor motorii să-ţi imaginezi o mişcare, tu poţi induce în semnalele pe care le culeg senzorii o anumită formă de semnal. După aceea se preia cu un amplificator foarte bun şi se prelucrează şi se extrage informaţia utilă. Dacă avem un pacient care se gândeşte la mişcarea piciorului, semnalul se culege din regiunea creierului, şi în loc să se ducă pe coloana vertebrală, el pentru că o are deteriorată se duce prin amplificatorul de biosemnale către stimulator şi-i dă comandă la picior", explică profesorul Marian Poboroniuc. Sistemul este aproape gata.

Cercetătorii ieşeni estimează că aparatul care îi va putea pune din nou pe picioare pe cei care au încetat să viseze că vor mai păşi vreodată va costa în jur de 15.000 de euro. Echipamentul ar costa mult mai puţin însă dacă s-ar produce în cantităţi mai mari, prin parteneriate cu spitalele de recuperare din ţară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net