Vârstnicii vor plăti contribuții la stat dacă pensia este mai mare de atât

Ultima actualizare:

Vârstnicii nu sunt prea fericiți în ceea ce privește noul proiect publicat de Ministerul Finanțelor: vor plăti contribuții la stat dacă pensia lor depășește o anumită sumă de bani.

Pensionarii vor plăti taxe la stat dacă vor avea cuponul mai mare de 4.000 de lei
Pensionarii vor plăti taxe la stat dacă vor avea cuponul mai mare de 4.000 de lei

Așadar, persoanele care au pensii mai mari de 4.000 de lei vor fi nevoite să scoată din buzunar niște bani pentru contribuția la sănătate, este anunțul făcut de guvernanți.

În România, problema pensiilor este de ani buni, căci oamenii se chinuie să trăiască din venituri foarte mici. Foarte mulți vârstnici, deși au lucrat o viață întreagă, trăiesc din pensii foarte mici, care nu le asigură nici medicamentele de zi cu zi. 

Vârstinicii plătesc contribuții la stat dacă pensia e mai mare de 4.000 de lei

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, Venitul impozabil pentru fiecare lună în curs din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei, iar, după fiecare caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, mai este menționat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Vești bune pentru vârstnicii cu pensii mici

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat printr-o ordonanță că va acorda sprijin pensionarilor cu venituri mai mici de 1.600 de lei. Sprijinul vine în ideea în care oamenii vor fi mai relaxați în privința facturilor și nu se vor mai teme că nu vor avea cu ce să plătească.

„Cine are pensia de 1.000 de lei va primi un ajutor de 1.200 de lei. Cine are pensia de 1.001 va primi un ajutor de 1.199 de lei. Cine are pensia de 1.002 lei va primi un ajutor de 1.198 de lei, iar ajutorul va scădea pe măsură ce pensia este mai mare. Astfel că persoanele cu 1.600 de lei pensie vor primi 600 de lei acest ajutor. S-au făcut calcule aplicate care, începând de astăzi, vor fi și implementate în legea bugetului de stat”, a explicat ministrul Muncii, Gabriela Firea, într-o conferință de presă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net