Peste un milion de români vor avea pensia mărită cu 100 de lei. Vezi dacă te numeri printre ei

Într-un moment în care mulți români se preocupă de viitorul lor financiar și de stabilitatea pensiilor, guvernul a anunțat o schimbare semnificativă în sistemul de calcul al pensiilor, care va intra în vigoare începând cu septembrie 2024. Această modificare aduce vești bune pentru milioane de pensionari, întrucât peste trei milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. Cu toate acestea, modificările nu se aplică la fel pentru toți românii care primesc pensii, iar Doina Pârcălabu, fostă președintă a Casei de Pensii, a făcut calcule de ultimă oră pentru a explica cum vor fi afectați aceștia.

Trei milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. / Foto: arhiva
Trei milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. / Foto: arhiva

Punctul de referință, element cheie în calculul pensiilor

Conform noilor reguli, punctul de referință, care în prezent este de 75 de lei, va crește la 82 de lei. Acest punct de referință este un element cheie în calculul pensiilor. Totodată, punctul de pensie va fi majorat de la 1.875 lei la 2.032 lei. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra sumelor pe care le vor primi pensionarii.

Fiecare persoană care primește pensie poate calcula suma pe care o va primi folosind noua formulă introdusă de lege. Formula simplă de calcul este următoarea: valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul total de puncte de pensie din decizia de pensionare. Pentru a afla valoarea punctului de referință, este necesar să știi punctul de pensie, care în 2024 va fi de 2.031 lei, împărțit la 25 de ani de cotizare. Astfel, VPR este 81 de lei.

Peste un milion de români vor avea pensia mărită cu 100 de lei

Sunt și peste 1.000.000 de români care iau pensia minimă garantată și ei vor avea venituri mai mari, pentru că vor primi cu 100 lei în plus, astfel că va fi majorată la 1.282 lei această pensie.

Cum îți poți calcula pensia

Doina Pârcălabu explică că fiecare pensionar poate calcula singur pensia pe care o va primi după această nouă formulă. Tot ce trebuie să facă este să înmulțească 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare. Cu această metodă simplă, românii își pot determina pensia pentru luna septembrie 2024 și pentru viitorul lor financiar.

Este important de menționat că aceste schimbări se aplică tuturor pensionarilor și celor care urmează să se înscrie la pensie. Astfel, fiecare persoană va beneficia de recalculare și va primi o pensie corectată conform noilor reguli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net